Reklama
Reklama

Ten owoc smakuje jak karmel. Poprawia odporność, dba o serce i jelita, a Polacy go nie znają

Ten egzotyczny owoc nie zdążył zyskać jeszcze zbyt dużego rozgłosu w Polsce. Jest to jednak wielki błąd, biorąc pod uwagę jego niepowtarzalny smak i właściwości zdrowotne. Chodzi o sapodillę, która pozytywnie wpływa na odporność, pomaga zadbać o serce i jelita, a to dopiero początek. Ma bowiem całą masę zalet.

Nie masz pojęcia, co to sapodilla (sączyniec lub pigwica właściwa)? Nic dziwnego, że nigdy o niej nie słyszałeś, ponieważ ten egzotyczny owoc naturalnie występuje w ciepłym, wilgotnym klimacie tropikalnym. 

W Polsce nie zyskał jeszcze dużej popularności. Trzeba mieć jednak nadzieję, że to wkrótce się zmieni. Jest bowiem przepyszny i może pełnić rolę sycącej przekąski w diecie. W smaku słodki miąższ kulistej, pokrytej cięką brązowo-szarą skórką sapodilli przypomina bowiem połączenie tofii i karmelu. 

Jakie są właściwości sapodilli? To jeden z najzdrowszych owoców

Sapodilla jest jednym z najzdrowszych owoców, o których Polacy nawet nie słyszeli. Według wyników badań opublikowanych w "Trends in Food Science & Technology" zawiera ona niezliczoną ilość związków bioaktywnych i składników odżywczych. 

Jest źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu, białka czy aminokwasów, a także liczne przeciwutleniacze m.in. kwas galusowy czy kwercetynę. Sapodilla zawiera witaminy: A, B, C i K (wspomaga m.in. odporność czy wzrok), a także błonnik, dzięki czemu wspiera trawienie i zapobiega zaparciom. 

Wspiera także serce, ale powinni uważać na nią diabetycy. Mimo tego, że może hamować apetyt na tradycyjne słodycze, sama jest słodka i w swoim składzie ma sporo wolnych cukrów prostych (fruktoza, glukoza i sacharoza). W 100 gramach zawiera około 80 kcal.

Jak jeść sapodillę i do czego może się przydać w kuchni?

Sapodilla to uniwersalny owoc. Można go jeść zarówno na surowo po obraniu i usunięciu nasion, jak i użyć do przygotowania przetworów (np. dżemów, marmolady). Smakuje jak karmel i toffi w jednym. 

Dzięki temu w połączeniu z bardziej kwaśnymi dodatkami np. kiwi czy ananasem pozwala stworzyć idealny smak np. koktajlu czy smoothies. Sapodilla świetnie komponuje się także z owsianką i sałatką owocową.

Zobacz też:

Nie masz zawieszek do bombek choinkowych? Zamiast szukać nitki, zrób to

Jak wietrzyć mieszkanie zimą? Ekspert wskazuje najlepszą godzinę

Tak naprawisz lampki choinkowe. Twoje drzewko zalśni nowym blaskiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie