Kalafiory z twojego ogródka są gorzkie? Powód może cię zaskoczyć
Kalafior to bogactwo witamin i możliwość stworzenia wielu znakomitych potraw. Nic więc dziwnego, że coraz chętniej jest uprawiany w ogródkach i na działkach. Bujnie rosnące główki kalafiora są dumą niejednego ogrodnika. Co jednak w przypadku, gdy to pięknie wyrośnięte warzywo nagle okazuje się być gorzkie? Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka i niektóre z nich są dość zaskakujące. Czy można coś na to zaradzić?
Uprawa kalafiorów staje się coraz popularniejsza w Polsce. W końcu nie ma nic lepszego niż warzywa z własnej uprawy. Czasami może się jednak zdarzyć, że zebrane kalafiory okazują się być gorzkie, a w miejsce satysfakcji i dumy pojawia się rozczarowanie. Skąd bierze się gorzki smak kalafiora i czy można mu jakoś zapobiec?
Kalafior jest powszechnie cenionym i chętnie hodowanym warzywem. Aby z powodzeniem się rozwinął, potrzebuje do tego odpowiednich warunków. Nie chodzi tutaj tylko o stanowisko czy wymagania klimatyczne, ale także o pielęgnacje. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że za gorzki smak mogą odpowiadać podstawowe błędy w uprawie. O czym konkretnie mowa?
- Niewłaściwe podlewanie kalafiora — nieodpowiednia ilość dostarczanej wody to jedna z głównych przyczyn goryczy kalafiora. Warzywo to potrzebuje stałego dostępu do wody, a więc zbyt mała ilość lub nieregularne podlewanie wpływa na produkcję przez kalafiora gorzkich związków chemicznych. Chcesz mieć smaczne kalafiory? Dbaj o regularne nawadnianie.
- Zbyt wysoka temperatura — kalafiory nie przepadają za upałami. Temperatura przekraczająca 30 st. C może powodować wytarzanie przez kalafiora związków chemicznych odpowiedzialnych za gorzki posmak. Czy można coś na to poradzić? Ściółka wokół rosnącego warzywa jest pomocna przy utrzymaniu stałej temperatury oraz wilgoci gleby. Można również spróbować cieniowania kalafiorów.
- Niewłaściwa gleba — kalafior preferuje glebę o odczynie lekko kwaśnym bądź obojętnym. Jeśli ta okazuje się zbyt kwaśna, a nawet i zasadowa, może to wpłynąć na gorycz warzywa. Warto więc zbadać odczyn ziemi, w której chcemy zlokalizować stanowisko dla kalafiorów.
- Mechaniczne uszkodzenia kalafiora — uprawa kalafiora powinna być delikatna, bowiem wszelkie uszkodzenia liści i korzeni w czasie wzrostu mogą doprowadzić do tego, że warzywo stanie się gorzkie. Łamanie lub ciągnięcie rośliny podczas zbierania również może wpłynąć na finalny smak.
Przeczytaj także: Widzisz takie zmiany na liściach pomidorów? Działaj szybko, to groźna choroba
To jednak nie wszystko. Kluczowy dla smaku kalafiora jest również czas jego zbiorów. Przegapienie terminu i zbyt późne zerwanie kalafiora mogą przynieść gorzki posmak i rozczarowanie. Jaki jest więc odpowiedni moment na zebranie tego warzywa?
Dojrzałe i wyrośnięte kalafiory powinny być zbierane jeszcze zanim zaczną się rozwarstwiać. Zwarte i białe główki to najlepszy czas na zbiory. Co więcej, nie bez znaczenia jest również pora zbiorów. Najlepiej robić to wczesnym rankiem, kiedy roślina ta jest najbardziej soczysta.
Hodując kalafiory, warto dołożyć wszelkich starań, aby ich uprawa odbywała się na najwyższym poziomie. Zadbanie o właściwe warunki do wzrostu to jednoczesne zadbanie o smak kalafiora. Nie chcąc gorzkich główek, konieczne jest dbanie o najważniejsze kwestie dotyczące pielęgnacji. Warto również kontrolować rozwój główek kalafiora, aby nie przegapić odpowiedniego momentu do zbioru.
Jeśli jednak jest już za późno i twoje kalafiory są gorzkie, możesz spróbować blanszowania lub dodania cukru do gotującego się kalafiora. W ten sposób możliwe jest złagodzenie gorzkiego smaku. Dobrym rozwiązaniem może się również okazać marynowanie kalafiora. Gorzki smak nie przekreśla jeszcze smacznego wykorzystania kalafiora z własnej uprawy. Lepiej jednak robić wszystko, aby nie doszło to powstania tego nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku.
Może cię zainteresować: Uprawiasz ogórki na balkonie? Dzięki temu będziesz mieć zbiory obfite jak w ogrodzie
Zobacz też:
Częstuję skrzydłokwiat moim śniadaniem. Dzięki temu kwitnie na okrągło
Mówią, że przynosi szczęście i pieniądze. Sprawdź, jak dbać o roślinkę dobrobytu