Reklama
Reklama

Chcesz robić przetwory z pomidorów? Koniecznie wysiej tę odmianę

Przetwory z pomidorów to nieodłączny element kuchni polskiej. Jednak, aby wyszły one smaczne, musimy wysiać odpowiednią odmianę, biorąc pod uwagę mięsistość pomidorów czy zawartość suchej masy. Ma to ogromny wpływ na jakość naszych sosów oraz pozostałych przetworów. Podpowiadamy, jakie odmiany powinno się wybierać, aby tegoroczne przetwory zachwycały gęstością, aromatem oraz oczywiście niezwykłym smakiem.

Kluczowe podczas wyboru odmiany pomidorów na przetwory jest zwrócenie uwagi na kilka kwestii, dotyczących ich struktury. Wobec tego musimy sprawdzić, jaka jest ich mięsistość oraz zawartość suchej masy. Dzięki temu nasze przetwory będą smakowały jeszcze lepiej niż zwykle. Sprawdź, jakie odmiany wybrać.

Jakie nasiona pomidorów kupić? O tym musisz pamiętać

Pierwszym ważnym krokiem podczas uprawy pomidorów jest odpowiedni dobór nasion. Niezależnie od tego, na co je przeznaczymy, powinniśmy zwrócić uwagę na ich jakość oraz inne kwestie, które mają wpływ na nasze plony.

Warto sięgać  po nasiona otoczkowane, czyli takie, które zostały poddane procesowi, w trakcie którego pokryto je warstwą ochronną. Zawiera ona zazwyczaj środki ochrony roślin, składniki odżywcze oraz substancje stymulujące wzrost. Dzięki temu możemy uchronić nasze pomidory przed szkodnikami i chorobami w pierwszej fazie wzrostu oraz zwiększyć ich rozmiar, oraz poprawić widoczność nasion.

Oprócz tego powinniśmy zwrócić uwagę na datę przydatności nasion do siewu. Co prawda zachowują one swoją żywotność przez kilka lat, jednak wraz z upływem czasu, ich zdolność do kiełkowania może się znacznie obniżyć. Warto więc sprawdzać datę podaną na opakowaniu, aby wybierać zawsze świeże nasiona.

Czytaj również: Wrzuć to do garnka, zagotuj i podlej monsterę. Dzięki temu roślina wypuści okazałe liście

Jakie są najlepsze odmiany pomidorów na przetwory?

W przypadku, gdy zależy nam na tym, by pomidory nadawały się do domowych przetworów, musimy wybrać odpowiednią odmianę. Jest to niezwykle istotne, ponieważ pomidory, które są przeznaczone do przetwarzania, muszą mieć nie tylko dobry smak, ale i posiadać właściwą konsystencję oraz zawierać odpowiednią ilość suchej masy.

Oto najlepsze odmiany pomidorów na przetwory:

  • Lima - to odmiana, która ma podłużne, intensywnie czerwone owoce. Zawiera ona duże ilości suchej masy, dzięki czemu idealnie nadaje się do produkcji przecierów oraz gęstych sosów.
  • Kmicic - to polska odmiana, którą cechują wczesne i obfite plony, udające się nawet w słabych warunkach. Pomidory mają słodki i zwarty miąższ, który świetnie sprawdzi się jako składnik gęstych sosów czy przecierów. Dodatkowo wysoka zawartość suchej masy w miąższu sprawia, że przetwory mają mocny smak oraz wychodzą kremowe i gęste.
  • Krakus - to odmiana cechująca się kulistymi owocami, które nie tylko sprawdzą się do przetworów, ale i mogą być konserwowane w całości. W dodatku pomidory uprawiane z tych nasion mają soczysty miąższ i wyjątkowy smak.
  • Roma - są to pomidory słynące ze swojego mięsistego miąższu i niewielkiej ilości nasion. Odmiana ta dzięki swojej konsystencji i kształtowi jest łatwa w obróbce, dlatego świetnie nadaje się do przygotowywania past pomidorowych oraz sosów.
  • San Marzano - włoska odmiana pomidorów o wydłużonym kształcie i małej ilości nasion. Słynie ona z intensywnego smaku, który sprawia, że często jest wybierana do przygotowywania tradycyjnego włoskiego sosu pomidorowego.
  • Opalka - to pomidory o wydłużonym kształcie i małej ilości nasion. Są one niezwykle mięsiste i mają słodki smak, a także gęsty miąższ, który przyczynia się do tego, że idealnie nadają się do przetworów.
  • Bawole Serce - to odmiana znana z dużych, sercowatych owoców. Pomidory cechuje mięsisty miąższ i specyficzna słodkość. Dzięki temu nadają się one nie tylko do sosów i przecierów, ale i do suszenia.


Zobacz też:

Skrzydłokwiat w mig wypuści nowe liście i kwiaty. Wystarczy kilka skórek tego owocu

Mój cyklamen uwielbia "zjadać" te owoce. Kwitnie po nich jak szalony

Zrób to z hostami w doniczkach. Bez problemu je przezimujesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: uprawa roślin