Zrób zamiast jagodzianek. Przysmak z PRL-u będziesz jeść przez cały rok
Wysyp owoców w lipcu to idealna okazja do przygotowania domowych pyszności. Jeśli znudziły ci się już tradycyjne jagodzianki, przygotuj inny przysmak z PRL-u. Możesz zainspirować się przepisem z babcinego zeszytu na obłędnie smaczne jagody w syropie, które w kuchni wykorzystasz przez cały rok na wiele sposobów.
Jagody w syropie to babciny przysmak. Niektórzy doskonale go pamiętają, bo przywodzi na myśl czasy dzieciństwa w okresie PRL-u. Wielu młodym osobom jest jednak absolutnie nieznany, a szkoda, bo smakuje znakomicie.
Nie warto jeść go non stop (z uwagi na dość wysoką kaloryczność), ale od czasu do czasu większość z nas może sobie na niego pozwolić. Zwłaszcza jeśli jest dodatkiem do innego jedzenia.
Jagody w syropie to słodycz przełamana kwaskowatymi owocami. Idealnie pasują do deserów, np. do lodów śmietankowych. Możesz nimi także polewać swoje ulubione ciasta albo rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe.
Latem warto również dodawać je do wody, a zimą do herbaty. Podczas obiadu świetnie urozmaicą natomiast smak naleśników, pierogów, kaszy mannej, ryżu z jabłkami lub makaronów w wersji słodkiej z owocami.
Może cię zainteresować: Taki syrop z owoców czarnego bzu robiła moja babcia. Lepszego przepisu nie znajdziesz
Jak zrobić jagody w syropie? To nic trudnego. Aby zrobić 10 małych słoiczków o pojemności 200 ml, potrzebujesz tylko czterech składników. Wszystkie bez problemu zbierzesz lub kupisz w sklepie spożywczym.
- jagody (dokładnie umyte) - około 2 kg
- cukier - 1 kg
- cytryny (na sok) - 2 sztuki
- woda - 1 litr
Jagody zbierz lub kup w warzywniaku albo na targu, gdzie ceny powinny być atrakcyjniejsze. Po przyniesieniu do domu owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Gdy wyschną, usuń z nich szypułki, gałązki i listki.
Rozpuść cukier w wodzie w średniej wielkości garnku. Dodaj sok z cytryny i doprowadź do wrzenia. Zacznij powoli wrzucać do naczynia osuszone jagody, przez cały czas mieszając zawartość garnka.
Gotuj 3-4 minuty, aż owoce zmiękną, a później wypełnij nimi słoiczki (cukier musi przykrywać jagody, bo inaczej się zepsują). Dokładnie zakręć pokrywki i ułóż słoiki w dużym garnku z wyłożonym szmatką dnem.
Zalej w całości wodą, a po zagotowaniu wody, pasteryzuj przetwory przez 20 minut. Wyjmij słoiki z jagodami w cukrze i odstaw do wystygnięcia. zi odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Czytaj również: Pij 2 łyżeczki dziennie. Przyspieszysz metabolizm i wzmocnisz stawy
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki