Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać
Ciasto pomidorowe nie jest zbyt popularnym wypiekiem. A szkoda, bowiem okazuje się, że ów deser z dodatkiem pomidora smakuje wspaniale, a ponadto jest pulchny i wilgotny. Wprost rozpływa się w ustach! Jak przygotować ciasto z pomidorów? Najlepiej skorzystać ze sprawdzonego przepisu, którym podzieliła się Ewa Wachowicz.
Pomidory raczej nie kojarzą się nam ze słodkimi ciastami. Okazuje się jednak, że można wykorzystać je do stworzenia pysznego i rozpływającego się w ustach wypieku, który idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Dzięki dodatkowi pomidorów ciasto będzie miało lekko wilgotną konsystencję.
Jednocześnie owo warzywo (a raczej, z botanicznego punktu widzenia, owoc) w żaden sposób nie zdominuje smaku wypieku. Tym bardziej, jeśli do ciasta doda się składniki takie jak imbir czy cynamon. Wówczas powstanie wypiek, który będzie zachwycał nie tylko smakiem, ale również strukturą. Można z powodzeniem zrobić go na Dzień Kobiet.
Przeczytaj też: Jest najzdrowszym owocem na świecie. W Polsce rośnie na każdym kroku
Ewa Wachowicz udostępniła na swojej stronie ewawachowicz.pl przepis na ciasto pomidorowe. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, wobec tego powinni sobie z nim poradzić również amatorzy wypieków. Co będzie potrzebne do jego wykonania? Oto lista składników:
- 4 pomidory malinowe;
- 1 banan;
- pół szklanki oleju z pestek winogron;
- 2 szklanki mąki;
- pół szklanki cukru trzcinowego;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka imbiru;
- ćwierć łyżeczki soli;
- tabliczka białej czekolady;
- 250 g mascarpone;
- 50 g masła.
Najpierw należy sparzyć pomidory, obrać ze skórki oraz pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w rondelku i podgrzewamy przez kilka minut. Następnie trzeba je ostudzić i przetrzeć porządnie przez sito.
Przetarte pomidory umieszczamy w misce. Do środka wkrawamy także banana oraz dodajemy olej, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Nie zapominamy również o imbirze, cynamonie i soli. Całość należy porządnie zmiksować (Ewa Wachowicz zaleca użycie robota kuchennego). Powstałą masę trzeba umieścić w posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy. Należy piec ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Żeby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, należy wbić patyczek w jego najgrubszą część. Można je wyjąć wtedy, gdy patyczek będzie suchy.
Okazuje się, że sam wypiek to nie wszystko. Ewa Wachowicz poleca również zrobienie polewy, która podkręci smak ciasta pomidorowego. Najpierw trzeba roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać do niej masło i połączyć całość z mascarpone. Powstałą polewę należy rozprowadzić po wystudzonym cieście. Można także udekorować całość za pomocą migdałów prażonych.
Zobacz też:
Zostało ci ciasto na pierogi? Zamiast dorabiać farszu, zrób te obłędne placki
Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Robi się prawie sam, a smakuje każdemu
Smażona ryba nie musi ociekać tłuszczem. Wystarczy, że zrobisz to