Zrób te ciastka bananowo-kakaowe do kawy. Znikną z talerza w 5 minut
Szukasz przepisu na domowe ciastka do kawy, bo znudziły ci się już przekąski z marketu? Poznaj przepis na pyszne owsiane ciasteczka bananowo-kakaowe. Są o wiele zdrowsze od sklepowych, a ich przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmie ci więcej niż 20 minut. Możesz je zrobić nawet, kiedy niespodziewani goście będą stali u progu twoich drzwi.
Masz ochotę coś słodkiego, jednak większość sklepowych przekąsek przeraża cię swoim długim niczym autostrada składem? Nie martw się tym, wcale nie musisz sięgać po gotowce z marketów. Wystarczy, że w ciągu dnia znajdziesz wolne 20 minut.
To wystarczający czas, aby samodzielnie zrobić pyszne owsiane ciasteczka bananowo-kakaowe do kawy. Są tanie, zdrowe i obłędnie smaczne, dlatego na pewno posmakują całej rodzinie i znajomym, którzy wpadną do ciebie z wizytą. Radzimy jednak od razu zrobić podwójną porcję, bo znikają z talerza w 5 minut.
Może cię zainteresować: Mają więcej błonnika niż warzywa. Zalej skyrem i jedz na śniadanie
W kuchni zazwyczaj jesteś tylko gościem? Nawet jeśli masz dwie lewe ręce do wypieków, na pewno poradzisz sobie z przygotowaniem owsianych ciasteczek bananowo-kakaowych do kawy na weekend. To dlatego, że przepis jest banalnie prosty.
Przygotujesz je z czterech popularnych składników:
- płatki owsiane (błyskawiczne/ zwykłe) - 1 szklanka
- banan - 1 dojrzały owoc
- kakao - 2 łyżki
- miód - 2 łyżki
Jeżeli masz ochotę na podkręcenie smaku, do przepisu na ciasteczka owsiane bananowo-czekoladowe możesz również dodać garść orzechów, rodzynek lub żurawiny, migdałów albo trochę wiórków kokosowych.
Czytaj również: "Ciasto salceson" w PRL-u znikało ze stołu w minutę. O niebo lepsze, niż brownie i szarlotka
Przygotowanie ciasteczek owsianych rozpocznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Następnie rozgnieć banana widelcem, dodaj płatki owsiane (błyskawiczne, jeśli zależy ci na miękkiej przekąsce, albo zwykłe, jeśli wolisz chrupiące).
Dołóż kakao i miód, a także inne produkty wedle uznania. Wymieszaj dokładnie składniki. Z ciasta uformuj niewielkie kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz je wcześniej delikatnie rozwałkować.
Piecz przez 15-20 minut, aż ciastka owsiane zrobią się rumiane. Poczekaj, aż ostygną i wyłóż je na talerz. Smacznego! Miłego delektowania się przekąską, która jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa, bo zawiera cenny błonnik, który syci i jest ważny dla układu pokarmowego.
Zobacz też:
Dubajskie pączki zrobisz w domu. Wyjdą lepsze, niż z cukierni
Mimo słodkiego smaku ma więcej witaminy C niż cytryna. Ten owoc to bomba witaminowa
Zrób od razu dwie porcje. Te kruche rogaliki ekspresowo znikną z talerza