Reklama
Reklama

​Zrób pizzę w gofrownicy. Już nigdy nie zechcesz zjeść placka z piekarnika

Ten przepis z pewnością nie jest dla osób, które uważają, że jedyna prawdziwa pizza to okrągły placek na cienkim cieście. Jednak z pewnością jest to świetna alternatywa dla tych, którzy szukają szybkie pomysłu na obiad oraz idealne rozwiązanie dla osób, które uważają, że wszystko w kształcie gofra jest lepsze. Poznaj przepis na pizzę z gofrownicy.

Pizza z gofrownicy — składniki

Kluczem do szybkości w przypadku wafflepizza jest wykorzystanie gotowego ciasta. Jeśli chodzi o dobór składników, mamy pełną dowolność. Jeśli korzystasz z dużej podwójnej gofrownicy lub mniejszej podzielonej na cztery części, do przygotowania pizzy z gofrownicy będziesz potrzebować:

  • 1 garść mozzarelli,
  • 1 opakowanie sosu do pizzy,
  • 2 opakowania ciasta na pizzę,
  • ananasa,
  • pepperoni,
  • sól, pieprz,
  • szynkę,
  • zieloną paprykę.

Jeśli masz mniejszą gofrownicę, po prostu przygotuj pizzę z połowy składników lub dwie mniejsze. Do pizzy z gofrownicy dobrze sprawdzi się gęsty sos serowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki parmezanu,
  • 80 gramów śmietanki 12 proc.,
  • sól, pieprz,
  • zioła włoskie.

Oczywiście możesz także wykorzystać swój ulubiony sos (np. ketchup czy czosnkowy).

Sprawdź również: Przepis na karpatkę dla zabieganych. Nie musisz nawet włączać piekarnika

Jak przygotować pizzę z gofrownicy?

Na zimnej gofrownicy rozłóż jedno opakowanie ciasta na pizzę. Plastikowym nożem przytnij resztę ciasta, która wystaje. Wylej sos na pizzę i równomiernie rozprowadź za pomocą silikonowego pędzelka. Jeśli masz sos bez dodatków, możesz delikatnie posypać go solą, pieprzem i ziołami włoskimi, następnie posyp ją mozzarellą. Na jedną część pizzy (lub dwie w przypadku czteroczęściowej gofrownicy) nałóż pepperoni i zieloną paprykę, a na drugą szynkę i ananasa. Nałóż drugą część ciasta i ponownie przytnij wystającą resztę. Górną część gofrownicy spryskaj tłuszczem w sprayu. Piecz przez 10 minut, aż ciasto się zrumieni.

Sprawdź również: Zrobisz ją w domu w kilka minut i zapomnisz o kupnej. Idealna do kiełbasy na grilla

W czasie, gdy pizza z gofrownicy się piecze, przygotuj sos. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub więcej, jeśli lubisz). Dodaj szczyptę soli, pieprzu i ziół włoskich. Wsyp na patelnię łyżkę mąki pszennej, dokładnie rozprowadź i poczekaj, aż się zarumieni. Wlej około 80 gramów śmietanki 12 proc., mieszaj do zredukowania. Na koniec dodaj parmezan — około 2 łyżek. Sos przelej do miseczki i maczaj w nim usmażoną pizzę z gofrownicy. Smacznego!

Zobacz też:

Dodaj do dzbanka z wodą. Nawadnia lepiej, niż lemoniada i doskonale smakuje

Takie jagodzianki robiła moja babcia. Przepis, który przenosi do dzieciństwa

Ogórki kiszone zmętniały? Winny jest banalny błąd, który popełnia wiele osób

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania