Zrobisz ją w domu w kilka minut i zapomnisz o kupnej. Idealna do kiełbasy na grilla
Jednym z najczęściej wybieranych przez Polaków dodatków, nie tylko do grilla, jest z pewnością musztarda. Na półkach sklepowych mamy do wyboru wiele jej rodzajów, jednak nie zawsze ich skład jest idealny. Właśnie dlatego mamy świetne rozwiązanie! Poznaj przepis na domową musztardę, którą zrobisz w kilka minut, a będzie lepsza niż każda ze sklepu.
Mocną stroną tego przepisu jest to, że można go prawie dowolnie modyfikować. Do przygotowania podstawowej domowej musztardy, która również jest pyszna sama w sobie, potrzebujesz:
- 150 ml ciepłej wody,
- 25 g cukru,
- 5 g soli,
- 80 g ziaren gorczycy,
- 80 ml octu winnego.
Wybierając ocet postaw na opcję winną o zawartości kwasu octowego na poziomie 5 proc. Jeśli dodasz octu jabłkowego, licz się z tym, że ta nutka będzie wyczuwalna. Możesz także dodać do musztardy ulubione składniki: cebulę, czosnek, miód, owoce (maliny lub żurawinę) czy świeże zioła (np. rozmaryn lub tymianek).
Sprawdź również: Właśnie zaczyna się sezon na to warzywo. Wrzuć do piekarnika z przyprawami i masz gotowy obiad
Do przygotowania domowej musztardy, oprócz powyższych składników, będziesz potrzebować również duży (najlepiej litrowy), zamykany słoik oraz blender. Do wyparzonego słoika wsyp ziarna gorczycy, dodaj cukier i sól, a następnie zalej wszystko wodą i octem winnym. Zamknij słoik i włóż do lodówki na 48 godzin, by gorczyca napęczniała. Po dwóch dniach możesz zacząć przygotowywać musztardę.
Jeśli chcesz dodać dodatkowe składniki, to właśnie w tym momencie dorzuć je do słoika. Całość blendujesz, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Jeśli wolisz musztardę przypominającą wersję francuską, zostaw trochę ziaren gorczycy. Z kolei, jeśli jesteś miłośnikiem gładkiej musztardy, musisz ją mocno zblendować. Gotowe!
Zobacz też:
Ciasto na naleśniki robię tylko z 2 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Nie dość, że zdrowe, to jeszcze banalne w wykonaniu. Te ciastka zrobisz z 3 składników
Przepis na jagodową chmurkę bez pieczenia. Nikt nie oprze się takiemu deserowi