Reklama
Reklama

Właśnie zaczyna się sezon na to warzywo. Wrzuć do piekarnika z przyprawami i masz gotowy obiad

Wiosna to czas, gdy przyroda budzi się do życia. W tym okresie warto zwiększyć obecność warzyw na swoim stole. Szczególnie że są nie tylko bardziej dostępne, ale także o wiele smaczniejsze niż zimą. Jednym z nich z pewnością jest kalafior. Poznaj przepis na pieczony kalafior, który jest idealny na szybki, wiosenny obiad.

Pieczony kalafior — składniki

Maj to początek sezonu na kalafiora. To właśnie w tym okresie to warzywo jest najsmaczniejsze i warto z tego korzystać. Jednym ze sposobów jest właśnie ten przepis. Do przygotowania pieczonego kalafiora będzie ci potrzebny:

  • 1 kalafior,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • przyprawy: chili, czosnek granulowany, kurkuma, pieprz, sól.

Oczywiście podana mieszanka przypraw jest przykładowa i można ją modyfikować. Można do niego dodać przykładowo bazylię, oregano czy tymianek lub inne ulubione zioła i dodatki.

Sprawdź również: Ciasto drożdżowe opada podczas pieczenia? Prawdopodobnie popełniasz ten błąd

Jak przygotować pieczonego kalafiora?

Zacznij od umycia i wysuszenia kalafiora. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki — mogą to być różyczki albo większe kawałki à la steki. W tym drugim przypadku pamiętaj, by pokroić kalafiora na cieńsze części lub dostosować czas pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Do miski wbij jajka, bułkę tartą oraz mąkę, a także przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dokładnie obtocz kalafiora w panierce. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią olej rzepakowy i rozsmaruj. Na blachę przełóż kalafiora i piecz przez 30-40 minut na górnej półce. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim kalafiora na około 20 minut, by zmiękł.

Pieczony kalafior skropiony sokiem z cytryny i posypany natką pietruszki to świetny pomysł na wiosenny obiad. Wystarczy podać go z ulubionym sosem — świetnie sprawdzi się czosnkowy lub jogurtowy — i gotowe. Można też użyć go jako chrupiący dodatek do sałatek lub zup, a nawet jako bazę do past kanapkowych — wystarczy zblendować go z majonezem lub jogurtem naturalnym w wersji mniej kalorycznych. 

Zobacz też:

Naleśniki wychodzą twarde? Wszystko przez ten składnik

​Nazbieraj w parku i zrób obłędne placki śniadaniowe. Mało kto wie, że tę roślinę można jeść

To warzywo oczyszcza jelita i prawie nie ma kalorii. Właśnie zaczyna się na nie sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa