Reklama
Reklama

Przepis na karpatkę dla zabieganych. Nie musisz nawet włączać piekarnika

Karpatka jest ulubionym wypiekiem wielu osób, jednak jej przygotowanie zajmuje sporo czasu. Na szczęście nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, by się nią delektować. Sprawdź przepis na to ciasto bez pieczenia, które zachwyca lekko chrupiącym, ptysiowym spodem i budyniowym kremem. Zrobisz je raz-dwa, a swoim smakiem dorówna tradycyjnej karpatce.

W PRL-u pieczono karpatkę na potęgę. To ciasto było obecne niemal na każdej ważnej uroczystości. We współczesnym, pełnym pośpiechu świecie wiele osób wybiera alternatywny tradycyjnych wypieków, jakimi są ciasta bez pieczenia. Nie brakuje również przepisów na szybką karpatkę. Czas przypomnieć jeden z nich. 

Składniki na karpatkę bez pieczenia

Karpatkę bez pieczenia przygotowuje się z 6 składników. Krem robimy tak, jak w tradycyjnym wypieku, jednak nie musimy piec parzonego ciasta. Zastępujemy je groszkiem ptysiowym. 

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić deser o sezonowe owoce np. truskawki. Wystarczy zasypać je cukrem, poddusić chwilę z odrobiną wody, a następnie przykryć dodatkową warstwą kremu.

Jakich podstawowych składników potrzebujemy do zrobienia karpatki bez pieczenia? Oto lista:

  • 500 ml mleka;
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru;
  • 1 opakowanie groszku ptysiowego;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej.
  • 70 g cukru. 

Przepis na karpatkę bez pieczenia

Żeby zrobić karpatkę bez pieczenia, na początek rozpuszczamy sproszkowane budynie w 3/4 szklanki mleka. Pozostałą jego część podgrzewamy w rondelku i wsypujemy do niej cukry. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 

W kolejnym kroku do rondelka dolewamy masę budyniową i gotujemy ją do momentu, aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do ostudzenia. 

Następnie miksujemy pokrojone na kawałki masło do momentu napowietrzenia. Potem dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu, miksując na gładką masę. 

Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę opakowania groszku ptysiowego. Wylewamy na nią krem, który przykrywamy pozostałą warstwą ciasteczek. 

Tak przygotowane ciasto bez pieczenia wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem warto oprószyć je cukrem pudrem

Zobacz też:

To zdrowe ciasto zrobisz tylko z 4 składników. Możesz je jeść na okrągło na diecie

​Połącz jogurt z kawą, gdy goście stoją pod drzwiami. Będą zachwyceni

​Polakom kojarzy się z PRL-em. Teraz podbija świat jako eggspresso

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta bez pieczenia