Zrób jajka po śląsku z tego przepisu. Będą numerem 1 wielkanocnego stołu
Regionalne polskie smaki to coś, z czego bez wątpienia powinniśmy być dumni. Co więcej, dla dobra naszych kubków smakowych i podniebień, powinniśmy ich częściej próbować. Jednym ze świetnych przykładów takich lokalnych smakołyków są hekele. Dowiedz się, jak przygotować jajka faszerowane po śląsku, które będą hitem na świątecznym stole.
Śledzie przede wszystkim kojarzą się z Bożym Narodzeniem, jednak na Śląsku je się je również na Wielkanoc. Hekele, bo o nich mowa, zaskoczą smakiem wszystkich twoich gości. Do przygotowania jajek faszerowanych po śląsku będziesz potrzebować:
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 średnie ogórki kiszone,
- 4 solone płaty śledziowe,
- sól, pieprz.
Ważną kwestią jest odpowiednie wymoczenie śledzi przed przygotowaniem. Możesz to zrobić w mleku lub maślance, wtedy będzie trwało około 2 godzin. Z kolei, jeśli moczysz je w wodzie, pamiętaj, by wymienić ją przynajmniej trzy razy.
Sprawdź również: Nie tylko chrzan. Ten sos idealnie pasuje do wielkanocnych jajek
Do rondelka włóż jajka, zalej wodą i ugotuj na twardo. W trakcie gotowania jajek obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. W taki sam sposób pokrój również ogórki kiszone. Ugotowane jajka przelej zimną wodą, obierz ze skorupek i posiekaj. Posiekaj również wymoczone i odsączone filety śledziowe. Do dużej miski wrzuć cebulę, ogórki, jajka i śledzie. Dodaj masło oraz musztardę. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw do smaku solą (może nie być potrzebna) oraz pieprzem. Przygotowaną pastą nafaszeruj jajka. Możesz ją także podać z chlebem lub ziemniakami w mundurkach na postny obiad.
Zobacz też:
Pistacjowa babka będzie hitem w te święta. Tradycyjne ciasta mogą się przy niej schować
Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam
Przepis na paschę wielkanocną od Magdy Gessler. Lepszej w życiu nie jadłeś