Reklama
Reklama

Nie tylko chrzan. Ten sos idealnie pasuje do wielkanocnych jajek

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Często podawane są one po prostu z chrzanem. Warto jednak wzbogacić ich smak i zaserwować je z pysznym, a równocześnie łatwym do przyrządzenia sosem. Dzięki niemu potrawy są bardziej chrupiące i wyraziste. Sprawdź, jak go zrobić.

Podczas świąt wielkanocnych warto podać jajka z czymś innym niż z chrzanem. Można go zastąpić prostym do przyrządzenia i bardzo aromatycznym dodatkiem, jakim jest sos tatarski. Przygotowanie go jest szybkie i łatwe. Podpowiadamy, jak go zrobić i do czego jeszcze można wykorzystać ten smaczny sos.

Jak zrobić pyszny sos do jajek wielkanocnych? To prostsze niż myślisz

Przygotowanie smacznego sosu do jajek wielkanocnych nie jest trudne i zajmie nam zaledwie kilka chwil. W dodatku wykorzystanie do niego kilku składników, takich jak kapary, ogórki kiszone czy marynowane cebulki sprawi, że nasz sos tatarski będzie nie tylko bardzo aromatyczny, ale i przyjemnie chrupiący.

Do zrobienia sosu, będziemy potrzebowali:

  • 4 małe ogórki kiszone,
  • 100 g marynowanych grzybków,
  • 40 g kaparów, odsączonych z zalewy,
  • 100 g marynowanych cebulek,
  • 1,5 łyżki siekanego koperku,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku,
  • 200 g majonezu,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić sos tatarski? Pamiętaj o tym kroku

Samo przygotowanie sosu tatarskiego nie jest skomplikowane. Robienie go, zaczynamy od posiekania w drobną kostkę grzybków, odsączonej z zalewy cebuli oraz kaparów, a także ogórków kiszonych.

Wszystkie pokrojone składniki przekładamy na sitko, aby dokładnie je odsączyć, by sos nie podszedł wodą. W międzyczasie, gdy warzywa odsączają się na sitku, kroimy drobno koperek oraz szczypiorek.

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i dodajemy do nich musztardę, jogurt oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem.

Czytaj również: To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem

Do czego można używać sosu tatarskiego? Ma on wiele zastosowań

Sos tatarski często podaje się z jajkami wielkanocnymi, jednak ma on wiele innych zastosowań. Świetnie sprawdza się jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki, np. marchewki czy papryki. Jest to zdrowa i smaczna przekąska.

Sos ten pasuje także idealnie do mięs z grilla, m.in. do karkówki czy skrzydełek z kurczaka. Może być także substytutem sosów do kanapek, burgerów lub wrapów, wzbogacając ich smak. Przysmak ten pasuje również do ryb pieczonych oraz panierowanych, a także do różnego rodzaju zapiekanek oraz do pieczonych ziemniaków.

Zobacz też:

​Idealny biszkopt na każdą okazję. Nigdy nie opada, jest wysoki i puszysty jak chmurka

​Zrób jajka po śląsku z tego przepisu. Będą numerem 1 wielkanocnego stołu

Chcesz upiec na święta pyszną, wilgotną babkę? Koniecznie dodaj to do masy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania