Nie tylko chrzan. Ten sos idealnie pasuje do wielkanocnych jajek
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Często podawane są one po prostu z chrzanem. Warto jednak wzbogacić ich smak i zaserwować je z pysznym, a równocześnie łatwym do przyrządzenia sosem. Dzięki niemu potrawy są bardziej chrupiące i wyraziste. Sprawdź, jak go zrobić.
Podczas świąt wielkanocnych warto podać jajka z czymś innym niż z chrzanem. Można go zastąpić prostym do przyrządzenia i bardzo aromatycznym dodatkiem, jakim jest sos tatarski. Przygotowanie go jest szybkie i łatwe. Podpowiadamy, jak go zrobić i do czego jeszcze można wykorzystać ten smaczny sos.
Przygotowanie smacznego sosu do jajek wielkanocnych nie jest trudne i zajmie nam zaledwie kilka chwil. W dodatku wykorzystanie do niego kilku składników, takich jak kapary, ogórki kiszone czy marynowane cebulki sprawi, że nasz sos tatarski będzie nie tylko bardzo aromatyczny, ale i przyjemnie chrupiący.
Do zrobienia sosu, będziemy potrzebowali:
- 4 małe ogórki kiszone,
 - 100 g marynowanych grzybków,
 - 40 g kaparów, odsączonych z zalewy,
 - 100 g marynowanych cebulek,
 - 1,5 łyżki siekanego koperku,
 - 100 g jogurtu naturalnego,
 - 2 łyżki siekanego szczypiorku,
 - 200 g majonezu,
 - 1 łyżka musztardy francuskiej,
 - sól,
 - pieprz.
 
Samo przygotowanie sosu tatarskiego nie jest skomplikowane. Robienie go, zaczynamy od posiekania w drobną kostkę grzybków, odsączonej z zalewy cebuli oraz kaparów, a także ogórków kiszonych.
Wszystkie pokrojone składniki przekładamy na sitko, aby dokładnie je odsączyć, by sos nie podszedł wodą. W międzyczasie, gdy warzywa odsączają się na sitku, kroimy drobno koperek oraz szczypiorek.
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i dodajemy do nich musztardę, jogurt oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem.
Czytaj również: To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem
Sos tatarski często podaje się z jajkami wielkanocnymi, jednak ma on wiele innych zastosowań. Świetnie sprawdza się jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki, np. marchewki czy papryki. Jest to zdrowa i smaczna przekąska.
Sos ten pasuje także idealnie do mięs z grilla, m.in. do karkówki czy skrzydełek z kurczaka. Może być także substytutem sosów do kanapek, burgerów lub wrapów, wzbogacając ich smak. Przysmak ten pasuje również do ryb pieczonych oraz panierowanych, a także do różnego rodzaju zapiekanek oraz do pieczonych ziemniaków.
Zobacz też:
Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. Ten farsz zaskakuje
Mało kto regularnie po niego sięga, a szkoda. Działa cuda na jelita i odporność
Kiedyś podawano go do każdego obiadu. Dzisiaj ponownie wraca do łask