Reklama
Reklama

To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem

Ta niepozorna i dziko rosnąca roślina, często jest przez nas pomijana. Jest to błędem, ponieważ kryje ona w sobie wiele cennych właściwości, a w dodatku możemy przygotować z niej smaczną i zdrową zupę. Nie bez powodu okaz ten był doceniany przez naszych przodków. Dziś powraca na stół w aromatycznej odsłonie. Sprawdź, jak zrobić zupę pokrzywową.

Wiosną warto korzystać z darów natury. Jedynym z nich jest pokrzywa, która, choć często omijana przez nas szerokim łukiem, ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Najlepiej zbierać ją wczesną wiosną, zanim zacznie kwitnąć, w momencie, gdy jej liście są jeszcze młode i pełne wartości odżywczych. Możemy je wykorzystać do przygotowania pysznej i aromatycznej zupy. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Dlaczego warto włączyć do swojej diety pokrzywę? Ta roślina ma wiele cennych właściwości

Pokrzywy warto włączyć do swojej diety, ponieważ te niepozorne rośliny mają wiele składników odżywczych, dzięki czemu potrafią świetnie wpływać na nasze zdrowie. Są one źródłem między innymi witaminy A, C, K, żelaza, potasu, wapnia, magnezu, błonnika czy flawonoidów. Dzięki temu pomagają utrzymać organizm w dobrej kondycji.

Oprócz tego pokrzywa ma wiele innych cennych właściwości, między innymi:

  • Wspiera układ odpornościowy - zawarta w niej witamina C, pomaga w tworzeniu białych krwinek, istotnych w zwalczaniu infekcji oraz chorób.
  • Wspomaga detoksykację organizmu - pokrzywa ma właściwości oczyszczające oraz pozwala pozbyć się toksyn z organizmu. Dzięki temu wspiera także zdrowie nerek oraz wątroby.
  • Reguluje ciśnienie krwi - roślina zawiera potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych.
  • Działa przeciwzapalnie - pokrzywa ma związki o działaniu przeciwzapalnym, które łagodzą stany zapalne w organizmie i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych.
  • Wspomaga trawienie - z racji tego, że pokrzywa obfituje w błonnik, to świetnie wpływa na nasz układ trawienny i reguluje jego działanie, pomagając także w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit.

Czytaj również: Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Robi się prawie sam, a smakuje każdemu

Jak zrobić zdrową i smaczną zupę pokrzywową? Prosty i sprawdzony przepis

Przygotowanie zupy pokrzywowej nie jest trudne. Do jej zrobienia nie potrzebujemy także wielu składników, ponieważ wystarczy nam kilka prostych i łatwo dostępnych produktów, aby zrobić smaczny i zdrowy posiłek. Do przyrządzenia zupy pokrzywowej będziemy potrzebowali:

  • 3 szklanki młodych liści pokrzywy,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • śmietana (do zabielania),
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie zupy, zaczynamy od sparzenia gorącą wody pokrzywy. Pozwoli to usunąć z niej wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia oraz drobnoustroje, a także pozbawi jej charakterystycznego pieczenia, jakie wywołuje dotknięcie jej liści.

Następnie wlewamy do garnka wodę i zagotowujemy ją, dodając do niej liście laurowe, warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Z kolei cebulę oraz pokrzywy kroimy i podsmażamy na patelni z dodatkiem majeranku, oraz pieprzu.

W momencie, gdy warzywa w zupie staną się miękkie, dodajemy do niej pokrzywę i całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Na koniec doprawiamy zupę i zabielamy ją śmietaną. Możemy również przygotować z niej krem, po prostu miksując całość za pomocą blendera.

Zobacz też:

Jesteś na diecie? Wypróbuj przepis na dietetyczny żurek wielkanocny

Już nie zagęszczam sosu mąką. Zamiast niej dodaję ten zdrowy składnik

Takiej kremówki nie zjesz nawet w Wadowicach. Z przepisu siostry Anastazji wychodzi bezkonkurencyjna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy | zdrowe żywienie