Reklama
Reklama

Został ci rosół? Zaskocz rodzinę i zrób w 15 minut inną zupę zamiast pomidorowej

Zazwyczaj na rosole robimy pomidorową, nieco rzadziej ogórkową. Tym razem warto zaskoczyć rodzinę i przygotować z rosołu zupę pochodzącą z Chin, zachwycającą zarówno smakiem, jak i właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź przepis na zupę jajeczną, którą zrobisz w 15 minut.

Masz dość tradycyjnego rosołu? A może chcesz zrobić na jego bazie inną zupę zamiast pomidorowej czy ogórkowej? Z pomocą przychodzi prosty przepis na zupę jajeczną. Przedstawiamy sposób jej przyrządzenia i korzyści zdrowotne dla naszego organizmu. 

Zupa jajeczna - dlaczego warto ją jeść?

Zupa jajeczna to aromatyczne danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Na jej powierzchni powstają cienkie, jajeczne "niteczki". Ponadto niesie ze sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Jak wpływa na nasze zdrowie?

Ta mało popularna zupa jest od wieków wykorzystywana w chińskiej medycynie naturalnej. Dostarcza wielu wartości odżywczych. Oprócz tego skutecznie wzmacnia odporność i łagodzi wszelkie objawy przeziębienia. Warto ją pić w trakcie grypy, ponieważ działa napotnie i potrafi zbić gorączkę. Poza tym wykazuje działanie antybakteryjne. 

Przepis na zupę jajeczną. Zrobisz ją w 15 minut

Zupa jajeczna to idealne danie dla zabieganych osób, które nie mają czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni. Tę ekspresową zupę, stanowiącą alternatywę dla pomidorowej czy ogórkowej, zrobimy w 15 minut z ogólnodostępnych produktów, na bazie bulionu

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia zupy jajecznej? Oto lista:

  • 3 jajka;
  • 60 g mąki pszennej typu 500;
  • cebula;
  • czosnek;
  • imbir. 

Jak zrobić zupę jajeczną? Sprawdź prosty i szybki przepis:

  1. Jajka wbijamy do miseczki i dodajemy do nich mąkę. Całość roztrzepujemy widelcem.
  2. Masę jajeczną wlewamy cienkim strumieniem do bulionu, cały czas roztrzepując ją widelcem. 
  3. Cebulę, czosnek i imbir podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. 

Do zupy jajecznej możemy też dodać inne warzywa tj. papryka, pomidor czy kukurydza. Jeśli chcemy uzyskać ostry smak, to warto doprawić ją przyprawą chili lub dorzucić papryczkę chili. Na koniec dekorujemy zupę natką pietruszki, szczypiorkiem albo kolendrą

Zobacz też:

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

Do mizerii dodaj ten składnik. Jest nietypowy, ale znakomicie podkręca smak

Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa