Reklama
Reklama

​Znudziły ci się naleśniki z serem lub dżemem? To nadzienie wyrwie cię z kapci

Słodkie naleśniki to klasyk, ale jeśli chcesz naprawdę zaskoczyć rodzinę lub znajomych, to czas na wersję wytrawną. Soczyste mięso, aromatyczne przyprawy, chrupiące warzywa i ciągnący się ser, a wszystko zawinięte w cienkie, sprężyste naleśniki, które można też zapiec w piekarniku. Poznaj przepis na naleśniki gyros z kurczakiem.

Większość z nas kojarzy naleśniki w wersji na słodko, ale popularność zyskują wytrawne farsze. Jednym z najsmaczniejszych i najbardziej efektownych jest kurczak gyros — soczysty, dobrze doprawiony i idealnie komponujący się z serem oraz warzywami.

Naleśniki gyros z kurczakiem — składniki

Jeśli nie chcesz, by naleśniki pękały przy zwijaniu i nie miały mącznego posmaku, ważne jest odpowiednie ciasto. Idealna konsystencja powinna być lekka, ale elastyczna. W tym przepisie wykorzystujemy mieszankę mleka i wody gazowanej, dzięki czemu naleśniki wychodzą sprężyste i delikatne. Do przygotowania naleśników gyros z kurczakiem będziesz potrzebować:

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 150 ml wody gazowanej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 400 ml mleka,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz gyros:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • 100 g kukurydzy konserwowej,
  • 150 g sera żółtego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku.

Najlepiej wykorzystać ser gouda lub mozzarella.

Sprawdź również: Ma mnóstwo witamin, a prawie nikt go nie je. Właśnie trwa sezon

Jak przygotować naleśniki gyros z kurczakiem?

Zacznij od farszu. Oczyść i pokrój kurczaka w kostkę, posyp solą, pieprzem i przyprawą gyros. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. W tym czasie przygotuj warzywa. Posiekaj cebulę i czosnek, pokrój paprykę oraz ogórki konserwowe w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy, a ser zetrzyj na tarce. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i po chwili dorzuć zamarynowanego kurczaka. Smaż, aż będzie usmażony, ale nie suchy. Dodaj oregano, paprykę, ogórki i kukurydzę. Duś wszystko razem przez kilka minut, a potem zestaw patelnię z ognia i zostaw do przestudzenia.

Teraz pora na naleśniki. W misce dokładnie roztrzep jajko z mlekiem i wodą gazowaną. Dopiero potem wsyp mąkę oraz sól i miksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj. Odstaw masę na 15 minut, aby odpoczęła. Po tym czasie smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.

Na każdy naleśnik nałóż starty ser, porcję farszu i zawiń w rulon lub kopertę. Ułóż naleśniki w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i zapiecz przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Podawaj naleśniki z sosem (np. czosnkowym) lub lekką sałatką.

Zobacz też:

Moja babcia robi najlepsze ciasto z papierówkami. 1 składnik sprawia, że wychodzi z blachy

Już nie kiszone i konserwowe. Teraz do słoików kładę to smarowidło

Do tego ciasta drożdżowego nie potrzebujesz mleka, ani jajek. Wyrośnie puszyste, jak obłoczek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy