Znajdziesz go w większości napojów dietetycznych. Według WHO może być rakotwórczy
Większość produktów dietetycznych, czyli o obniżonej kaloryczności, zawiera aspartam. Jest on używany jako zamiennik białego cukru. Do tej pory był uważany za niegroźny dla zdrowia. Wszystko może się zmienić po decyzji Światowej Organizacji Zdrowia. Czy aspartam zostanie uznany za „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”?
Wiele produktów dostępnych na półkach sklepowych może być rakotwórczych. Szczególnie jeśli spożywamy je w zbyt dużej ilości. Sprawdź, co na temat aspartamu twierdzi WHO.
Aspartam to sztuczny słodzik, który jest powszechnie stosowany jako substytut cukru w produktach spożywczych i napojach o niskiej kaloryczności. Jest znacznie słodszy od cukru, a jednocześnie zawiera mniej kalorii. Chemicznie aspartam składa się z dwóch aminokwasów:
- kwasu asparaginowego,
- fenyloalaniny.
Związki organiczne są połączone wiązaniem peptydowym.
Gdzie można spotkać aspartam? Jako że jest to słodzik, to wykorzystywany jest w produktach spożywczych. Znajdziemy go przede wszystkim w napojach dietetycznych, ale również w deserach, gumach do żucia, jogurtach, produktach mlecznych czy słodkich przekąskach. Jako substytut cukru aspartam jest również wykorzystywany w niektórych lekach.
Zdania dotyczące szkodliwości aspartamu są podzielone. Chociażby Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) czy amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) uznają jego spożycie w umiarkowanych ilościach jak bezpieczne dla zdrowia. Warto zauważyć, że problemy z jego przyswajaniem będą miały osoby wrażliwe na ten składnik. Co ciekawe aspartam może być niebezpieczny dla osób z rzadkimi zaburzeniami metabolizmu takimi jak fenyloketonuria.
Nowa opinia na temat szkodliwości aspartamu ma zostać wydana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Według agencji Reuters powołującej się na dwie osoby zaznajomione ze sprawą wkrótce ma zostać wydane orzeczenie dotyczącego tego składnika. Na podstawie raportu Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) aspartam ma zostać uznany za "prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi".
Najbardziej zbliżonym składnikiem do aspartamu jest acesulfam K. Jest 200 razy słodszy od cukru, nie ma kalorii, wydalany jest w postaci niezmienionej i jak dotąd nie wykazano jego szkodliwości. Jednak na rynku dostępnych jest także wiele produktów zdrowych i naturalnych, które można wykorzystać zamiast aspartamu.
Do tej grupy należą: erytrytol, ksylitol, maltitol, miód, sorbitol, stewia, syrop daktylowy, syrop klonowy, syrop z agawy czy też tagatoza. W przeciwieństwie do aspartamu czy acesulfamu K podane wyżej składniki mają pewną kaloryczność, choć w niektórych przypadkach niższą od cukru. Jednak jeśli na szali jest nasze zdrowie, lepiej wykorzystać mniejszą ilość maltitolu, niż potencjalnie rakotwórczy aspartam.
Zobacz też:
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!