Zjedz przed snem, a nawodnisz organizm i spalisz tłuszcz. Ten owoc oczyści twoje ciało
Można go dodać do owocowej sałatki, lodów i deserów, ale też dań z owoców morza. Z melona możemy przygotować wyborny koktajl do wypicia o poranku czy przed snem, ale też zjeść go na surowo. Jest bowiem pyszny, orzeźwiający i korzystnie wpływa na zdrowie. Co warto wiedzieć o melonach?
Melon, a w zasadzie ogórek melon, to gatunek ogórka należący do rodziny jednorocznych roślin dyniowatych. Z uwagi na ten fakt, melon jest warzywem, choć ze względu na swój smak jest powszechnie traktowany jak owoc. Chociaż rośnie dziko między innymi w Afryce, Azji i Australii, jest uprawiany w wielu krajach na świecie. Dlaczego warto włączyć melony do swojej diety?
Do Europy melon trafił w XV wieku, a lekarze znający się na medycynie naturalnej polecali jego stosowanie między innymi w przypadku reumatyzmu czy chorób nerek. Owoc ten występuje w wielu rodzajach, które nieco różnią się od siebie wyglądem i wagą — na przykład odmiana Kantalupa jest kulista i ma podłużnie żebrowaną skórkę, a melon Galia ma skórkę żółtobrązową, z charakterystycznym siatkowaniem.
Bez względu na odmianę, melon to owoc niezwykle zdrowy, pełen licznych składników odżywczych. W około 90% składa się z wody, więc wykazuje działanie oczyszczające i moczopędne. Jest niskokaloryczny, a przy tym pełny witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi witaminę A, witaminę C, D, E, P, witaminy z grupy B i mnóstwo potasu.
Melon to sprzymierzeniec zdrowego serca, który wspomaga odporność organizmu i sprzyja zachowaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci. Zawarty w melonie błonnik wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, a beta-karoten (występujący w odmianach o pomarańczowym miąższu) jest przeciwutleniaczem, wspomagającym ochronę przed niektórymi nowotworami czy miażdżycą.
Czytaj też: Jedz 1 opakowanie tego serka dziennie, a nie poznasz siebie w lustrze. Boczki szybko znikną
Wielu ludzi woli spożywać melona na kolację niż na śniadanie, ponieważ ułatwia on zasypianie. Działa uspokajająco i jednocześnie oczyszczająco. Doskonale nawadnia organizm, a zawarta w nim cytrulina przyspiesza spalanie tłuszczu. Dlatego melon to idealna propozycja na szybką kolację.
Możemy z niego wykonać wyborny koktajl z dodatkiem przeróżnych owoców. Smak melonów idealnie komponuje się na przykład ze smakiem ciemnych winogron. W blenderze wystarczy umieścić zarówno miąższ melona, jak i kilka winogron, a także sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz kilka liści mięty. Składniki zalewamy szklanką wody i doprawiamy łyżką miodu. Po zblendowaniu powstanie wyborny koktajl, który z pewnością każdemu przypadnie do gustu.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia