Reklama
Reklama

​Zerwij w ogrodzie i dodaj do lemoniady. Goście będą zachwyceni smakiem

Zwykle kojarzy się z majem, ale w tym roku zaczął kwitnąć szybciej. Czarny bez, bo o nim mowa, najczęściej wykorzystujemy do przygotowania soków i syropów, które przydają się przy przeziębieniach. Jednak można go wykorzystać także wiosną. Poznaj przepis na lemoniadę z czarnego bzu, która zachwyci wszystkich gości.

Lemoniada z czarnego bzu — składniki

W ciepłe, słoneczne dni, nawodnienie jest niezwykle ważne. Nie każdy jednak lubi pić zwykłą wodę mineralną. Na szczęście mamy świetne rozwiązanie, jakim jest pyszna lemoniada z czarnego bzu. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • 1 litr wody,
  • 2 cytryny,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 6-8 baldachów świeżych kwiatów bzu czarnego.

Do lemoniady najlepiej wykorzystać pół litra wody gazowanej i pół litra wody niegazowanej. Oczywiście możesz dodać tylko tę, którą bardziej lubisz. Możesz także zamienić miód na zwykły cukier.

Sprawdź również: To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go nawet początkujący

Jak przygotować lemoniadę z czarnego bzu?

Ważną kwestią przed przygotowywaniem lemoniady z czarnego bzu jest wybór cytryn. Najlepiej postawić na te ekologiczne, a jeśli kupisz zwykłe, pamiętaj o dokładnym wyszorowaniu wodą z mydłem, by pozbyć się zgromadzonych na skórce chemikaliów i pestycydów. Kwiaty czarnego bzu delikatnie otrząśnij, ale nie myj. Cytryny pokrój w plasterki. Do dużego dzbanka wrzuć cytryny, kwiaty czarnego bzu oraz miód lub cukier. Całość zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Lemoniadę z czarnego bzu podawaj z lodem oraz listkami mięty.

Zobacz też:

Tak w mig obierzesz pomidora ze skórki. Wystarczą dwa nacięcia i po problemie

To najzdrowszy sok świata. Jest w nim więcej witamin, niż w surowym owocu

Chcesz zrobić najlepszy rosół na świecie? Wrzuć do niego to, a każdy poprosi o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy