Zerwij w ogrodzie i dodaj do lemoniady. Goście będą zachwyceni smakiem
Zwykle kojarzy się z majem, ale w tym roku zaczął kwitnąć szybciej. Czarny bez, bo o nim mowa, najczęściej wykorzystujemy do przygotowania soków i syropów, które przydają się przy przeziębieniach. Jednak można go wykorzystać także wiosną. Poznaj przepis na lemoniadę z czarnego bzu, która zachwyci wszystkich gości.
W ciepłe, słoneczne dni, nawodnienie jest niezwykle ważne. Nie każdy jednak lubi pić zwykłą wodę mineralną. Na szczęście mamy świetne rozwiązanie, jakim jest pyszna lemoniada z czarnego bzu. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
- 1 litr wody,
- 2 cytryny,
- 2-3 łyżki miodu,
- 6-8 baldachów świeżych kwiatów bzu czarnego.
Do lemoniady najlepiej wykorzystać pół litra wody gazowanej i pół litra wody niegazowanej. Oczywiście możesz dodać tylko tę, którą bardziej lubisz. Możesz także zamienić miód na zwykły cukier.
Sprawdź również: To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go nawet początkujący
Ważną kwestią przed przygotowywaniem lemoniady z czarnego bzu jest wybór cytryn. Najlepiej postawić na te ekologiczne, a jeśli kupisz zwykłe, pamiętaj o dokładnym wyszorowaniu wodą z mydłem, by pozbyć się zgromadzonych na skórce chemikaliów i pestycydów. Kwiaty czarnego bzu delikatnie otrząśnij, ale nie myj. Cytryny pokrój w plasterki. Do dużego dzbanka wrzuć cytryny, kwiaty czarnego bzu oraz miód lub cukier. Całość zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Lemoniadę z czarnego bzu podawaj z lodem oraz listkami mięty.
Zobacz też:
Tak w mig obierzesz pomidora ze skórki. Wystarczą dwa nacięcia i po problemie
To najzdrowszy sok świata. Jest w nim więcej witamin, niż w surowym owocu
Chcesz zrobić najlepszy rosół na świecie? Wrzuć do niego to, a każdy poprosi o dokładkę