Reklama
Reklama

​Zapomnij o gotowanej kiełbasie. Przepis na pieczoną białą to będzie hit wielkanocnych stołów

Biała kiełbasa to obok jajek i żurku najbardziej tradycyjna potrawa wielkanocna. Większość osób po prostu wrzuca ją do wody, następnie wyjmuje i podaje na stół. Oczywiście wysokiej jakości kiełbasa jest pyszna sama w sobie, jednak można ją podać w sposób nieoczywisty. Poznaj przepis na pieczoną białą, która będzie hitem wielkanocnego stołu.

Wielkanocna pieczona biała kiełbasa — składniki

Do przygotowania pysznej pieczonej białej kiełbasy na wielkanocny stół będziesz potrzebować:

  • 1 łyżkę majonezu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 5 białych kiełbas,
  • sól, pieprz.

Pamiętaj o tym, by jogurt naturalny wyjąć wcześniej z lodówki. Jeśli nie będzie miał temperatury pokojowej, może się zważyć podczas przygotowywania sosu. Dodatkowo potrzebne ci będzie naczynie żaroodporne oraz patelnia.

Sprawdź również: Wielkanocny żurek z przepisu Makłowicza nie ma sobie równych. Kluczowy jest jeden składnik

Jak przygotować pieczoną białą kiełbasę, która będzie hitem wielkanocnego stołu?

Zacznij od nacięcia kiełbas z każdej strony i podsmażeniu ich na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Zdejmij białą z patelni i odstaw na bok. Tłuszcz zostaw na patelni. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w pióra. Wrzuć ją na patelnię z tłuszczem po kiełbasie i zeszklij na średnim ogniu.

Sprawdź również: Na Wielkanoc zrób jajka faszerowane z tego przepisu. Rodzina będzie się zajadać

Do zeszklonej cebuli dodaj majonez, majeranek, chrzan oraz jogurt naturalny, a całość dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj przez kilka minut, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki połączą się w jednolity sos. Zawartość patelni wylej na spód naczynia żaroodpornego, ułóż na nim białą kiełbasę i wstaw do piekarnika na 40 minut. Tak przygotowaną białą kiełbasę podawaj bezpośrednio na wielkanocny stół, a na pewno będzie hitem wśród twoich gości.

Zobacz też:

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy