Zapomnij o gotowanej kiełbasie. Przepis na pieczoną białą to będzie hit wielkanocnych stołów
Biała kiełbasa to obok jajek i żurku najbardziej tradycyjna potrawa wielkanocna. Większość osób po prostu wrzuca ją do wody, następnie wyjmuje i podaje na stół. Oczywiście wysokiej jakości kiełbasa jest pyszna sama w sobie, jednak można ją podać w sposób nieoczywisty. Poznaj przepis na pieczoną białą, która będzie hitem wielkanocnego stołu.
Do przygotowania pysznej pieczonej białej kiełbasy na wielkanocny stół będziesz potrzebować:
- 1 łyżkę majonezu,
- 2 cebule,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżki chrzanu,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 5 białych kiełbas,
- sól, pieprz.
Pamiętaj o tym, by jogurt naturalny wyjąć wcześniej z lodówki. Jeśli nie będzie miał temperatury pokojowej, może się zważyć podczas przygotowywania sosu. Dodatkowo potrzebne ci będzie naczynie żaroodporne oraz patelnia.
Sprawdź również: Wielkanocny żurek z przepisu Makłowicza nie ma sobie równych. Kluczowy jest jeden składnik
Zacznij od nacięcia kiełbas z każdej strony i podsmażeniu ich na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Zdejmij białą z patelni i odstaw na bok. Tłuszcz zostaw na patelni. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w pióra. Wrzuć ją na patelnię z tłuszczem po kiełbasie i zeszklij na średnim ogniu.
Sprawdź również: Na Wielkanoc zrób jajka faszerowane z tego przepisu. Rodzina będzie się zajadać
Do zeszklonej cebuli dodaj majonez, majeranek, chrzan oraz jogurt naturalny, a całość dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj przez kilka minut, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki połączą się w jednolity sos. Zawartość patelni wylej na spód naczynia żaroodpornego, ułóż na nim białą kiełbasę i wstaw do piekarnika na 40 minut. Tak przygotowaną białą kiełbasę podawaj bezpośrednio na wielkanocny stół, a na pewno będzie hitem wśród twoich gości.
Zobacz też:
Dwa składniki, które odmienią surówkę z marchewki. Zapomnisz o klasyce
Tego nie jedź na pusty żołądek. Będziesz się źle czuć przez cały dzień
Potrząśnij sernikiem przed wyjęciem z piekarnika. Będzie idealnie upieczony i puszysty jak kołderka