Reklama
Reklama

Na Wielkanoc zrób jajka faszerowane z tego przepisu. Rodzina będzie się zajadać

Nie ma Wielkanocy bez jajek. To właśnie one w te święta królują na stole. Pięknie ozdobione, kolorowe pisanki, ale także jajeczne sałatki, jaja nadziewane czy oczywiście żurek z jajkiem to obowiązkowe pozycje wielkanocnego menu. Jak urozmaicić tę pełną jaj tradycję? Wybierz zupełnie nowe przepisy na jaja faszerowane z łososiem lub z awokado. Twoi domownicy i goście będą zachwyceni!

Faszerowane jaja to prosta i łatwa w przygotowaniu przystawka. Świetnie uzupełniają nie tylko wielkanocny stół, ale także inne okolicznościowe przyjęcia. Najprościej przygotować je mieszając żółtko z odrobiną masła, majonezu i siekanego szczypiorku. Bardzo popularną wersją są także jaja faszerowane z pieczarkami. W te święta wielkanocne zaskocz jednak swoich gości i przygotuj zupełnie nową odsłonę jaj faszerowanych z łososiem lub awokado. Obie wersje oprócz doskonałego smaku dostarczą cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3.  

Jaja faszerowane z łososiem - idealne na święta wielkanocne

Do faszerowanych jaj warto dodać składniki, które wzbogacą ich wygląd o nowe, wiosenne kolory, ale także będą dobrze komponowały się z jajkami i nieodłącznym majonezem. Takim składnikiem jest właśnie wędzony na zimno łosoś. Świetnie pasuje zarówno do jajek, jak i majonezu. Sprawi, że przystawka nabierze zupełnie nowego smaku i koloru! Do przygotowania jajek faszerowanych z łososiem przygotuj: 

  • jajka ugotowane na twardo - 5 sztuk,  
  • majonez - 3 łyżki,  
  • łosoś wędzony na zimno - 100 g,  
  • szczypiorek - 1 garść,  
  • szczypta pieprzu. 

Samo wykonanie przystawki jest bardzo proste. Wystarczy ugotować jajka na twardo, ostudzić je i obrać. Następnie każde jajko delikatnie przepołów i łyżeczką wydrąż żółtko. Do osobnej miski włóż żółtka jaj, majonez i połowę łososia. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj i przypraw pieprzem. Tak przygotowane nadzienie włóż do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij je i nadziej połówki jajek. Na sam koniec ozdób jajka różyczkami z łososia i posiekanym szczypiorkiem.  

Jaja faszerowane z awokado - oryginalny przepis na Wielkanoc

Alternatywną przystawką na święta wielkanocne mogą być także jaja faszerowane z awokado i łososiem. To kolejny przepis, który wykorzystuje składnik pełen zdrowych tłuszczów omega-3. Co potrzebujesz do jego przygotowania? 

  • jajka ugotowane na twardo - 6 sztuk,  
  • wędzony łosoś w plastrach - 150 g,  
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 2 sztuki,  
  • majonez - 1 łyżka,  
  • sok z limonki - 1 łyżeczka,  
  • awokado - 1 sztuka,  
  • sól morska,  
  • pieprz biały,  
  • świeży koper lub szczypiorek. 

Na początek ugotuj jaja na twardo, ostudź je i obierz ze skorupki. Następnie przedziel je na pół i wyjmij z nich żółtko. Do osobnej miski włóż dojrzały miąższ awokado pokropiony sokiem z limonki, majonez, żółtka, drobno pokrojoną cebulkę dymkę i przyprawy. Wszystko dokładnie utrzyj za pomocą widelca. Tak przygotowanym farszem nadziewaj połówki jajka. Do ozdoby możesz wykorzystać wędzonego łososia. Na koniec wszystko skrop sokiem z limonki i posyp koperkiem lub szczypiorkiem.  

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadanie