Na Wielkanoc zrób jajka faszerowane z tego przepisu. Rodzina będzie się zajadać
Nie ma Wielkanocy bez jajek. To właśnie one w te święta królują na stole. Pięknie ozdobione, kolorowe pisanki, ale także jajeczne sałatki, jaja nadziewane czy oczywiście żurek z jajkiem to obowiązkowe pozycje wielkanocnego menu. Jak urozmaicić tę pełną jaj tradycję? Wybierz zupełnie nowe przepisy na jaja faszerowane z łososiem lub z awokado. Twoi domownicy i goście będą zachwyceni!
Faszerowane jaja to prosta i łatwa w przygotowaniu przystawka. Świetnie uzupełniają nie tylko wielkanocny stół, ale także inne okolicznościowe przyjęcia. Najprościej przygotować je mieszając żółtko z odrobiną masła, majonezu i siekanego szczypiorku. Bardzo popularną wersją są także jaja faszerowane z pieczarkami. W te święta wielkanocne zaskocz jednak swoich gości i przygotuj zupełnie nową odsłonę jaj faszerowanych z łososiem lub awokado. Obie wersje oprócz doskonałego smaku dostarczą cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3.
Do faszerowanych jaj warto dodać składniki, które wzbogacą ich wygląd o nowe, wiosenne kolory, ale także będą dobrze komponowały się z jajkami i nieodłącznym majonezem. Takim składnikiem jest właśnie wędzony na zimno łosoś. Świetnie pasuje zarówno do jajek, jak i majonezu. Sprawi, że przystawka nabierze zupełnie nowego smaku i koloru! Do przygotowania jajek faszerowanych z łososiem przygotuj:
- jajka ugotowane na twardo - 5 sztuk,
- majonez - 3 łyżki,
- łosoś wędzony na zimno - 100 g,
- szczypiorek - 1 garść,
- szczypta pieprzu.
Samo wykonanie przystawki jest bardzo proste. Wystarczy ugotować jajka na twardo, ostudzić je i obrać. Następnie każde jajko delikatnie przepołów i łyżeczką wydrąż żółtko. Do osobnej miski włóż żółtka jaj, majonez i połowę łososia. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj i przypraw pieprzem. Tak przygotowane nadzienie włóż do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij je i nadziej połówki jajek. Na sam koniec ozdób jajka różyczkami z łososia i posiekanym szczypiorkiem.
Alternatywną przystawką na święta wielkanocne mogą być także jaja faszerowane z awokado i łososiem. To kolejny przepis, który wykorzystuje składnik pełen zdrowych tłuszczów omega-3. Co potrzebujesz do jego przygotowania?
- jajka ugotowane na twardo - 6 sztuk,
- wędzony łosoś w plastrach - 150 g,
- cebula dymka ze szczypiorkiem - 2 sztuki,
- majonez - 1 łyżka,
- sok z limonki - 1 łyżeczka,
- awokado - 1 sztuka,
- sól morska,
- pieprz biały,
- świeży koper lub szczypiorek.
Na początek ugotuj jaja na twardo, ostudź je i obierz ze skorupki. Następnie przedziel je na pół i wyjmij z nich żółtko. Do osobnej miski włóż dojrzały miąższ awokado pokropiony sokiem z limonki, majonez, żółtka, drobno pokrojoną cebulkę dymkę i przyprawy. Wszystko dokładnie utrzyj za pomocą widelca. Tak przygotowanym farszem nadziewaj połówki jajka. Do ozdoby możesz wykorzystać wędzonego łososia. Na koniec wszystko skrop sokiem z limonki i posyp koperkiem lub szczypiorkiem.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki