Zapomnij o bułce tartej. Panieruj kotlety w tym, a będą palce lizać
Kotlety schabowe goszczą na wielu polskich stołach, zwłaszcza w niedzielę. Duże znaczenie w ich przygotowaniu ma panierka, która musi być złocista i chrupiąca. Zazwyczaj powstaje z bułki tartej, jednak tym razem zastąpimy ją składnikiem - będzie mniej tłusta, a także bogata w wartości odżywcze. Użyj tego produktu nie tylko do śniadania, ale też do obiadu.
Czy istnieje zdrowsza alternatywna panierki z bułki tartej? Okazuje się, że tak. Warto obtoczyć schabowe w...płatkach owsianych. Poza tym można też wykorzystać je do panierowania kotletów rybnych, jak i warzywnych. Sprawdź przepis na najlepszą panierkę pod słońcem.
Klasyczną panierkę do schabowych zazwyczaj robi się z 3 składników. Poza tym powinniśmy używać ich w odpowiedniej kolejności. O jakich mowa?
Na początek obtaczamy mięso w mące, dzięki której jajko będzie do niego lepiej przylegało. Najczęściej wybiera się pszenną, jednak można użyć też pełnoziarnistą, ryżową czy kukurydzianą.
Następnie łączymy mąkę z drugą warstwą, czyli roztrzepanym jajkiem. Warto doprawić je solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami w celu wzbogacenia smaku.
Ostatnia, zewnętrzna warstwa klasycznej panierki powstaje z bułki tartej. Za jej sprawą schabowe robią się złociste i chrupiące. Taki efekt daje zwykła bułka, pełnoziarnista lub panko.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Placki ziemniaczane po francusku — przepis, składniki, sposób przygotowania
Panierka z płatków owsianych to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej bułki tartej. Zawiera cenny błonnik, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Poza tym poprawia perystaltykę jelit i wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową.
Z kolei zawarty w tym produkcie beta-gluten odpowiada za obniżenie poziomu "złego cholesterolu". Jego regularne spożywanie pomaga kontrolować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Dzięki swojej strukturze płatki owsiane wchłaniają mniej tłuszczu podczas smażenia, co sprawia, że potrawy są mniej kaloryczne. Panierka nie traci przy tym na swojej chrupkości.
Dodatkowo ten produkt dostarcza witamin z grupy B, a także minerałów tj. magnez, fosfor, żelazo, cynk. Uznajemy go również za źródło antyoksydantów, które wspierają ochronę komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym.
Składniki:
- schabowe;
- 100 g ulubionej mąki;
- 100 g płatków owsianych;
- 2 jajka;
- przyprawy: sól, pieprz i opcjonalnie - papryka, czosnek granulowany, zioła;
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Na początek roztrzepujemy jajka z solą, pieprzem i innymi, ulubionymi przyprawami. Z kolei płatki owsiane mielimy na grubo. Możemy też zostawić je w całości.
W kolejnym kroku obtaczamy schabowe w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach owsianych. Smażymy je na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
Polecamy wykładać kotlety na ręczniki papierowe. W ten sposób odsączymy nadmiar tłuszczu.
Zobacz też:
Przepis na owocowe galaretki z cukrem rodem z PRL-u. Zrobisz je z 3 składników
Zamiast kupować, zrób domowe płatki śniadaniowe. Są tańsze i mają mniej cukru
Szybka chałka bez wyrabiania ciasta. Podana z konfiturą zachwyci rodzinę