Reklama
Reklama

​Lubisz placki ziemniaczane? Wypróbuj tych w wersji francuskiej, a nie wrócisz do zwykłych

Potrawy z ziemniaków cieszą się w polskiej kuchni wyjątkową popularnością. Przede wszystkim są tanie i łatwo dostępne. Oczywiście klasyczna "potrawa" to po prostu ziemniaki ugotowane do obiadu, ale możemy zrobić także kluski czy placki. Poznaj przepis na placki ziemniaczane po francusku, a nie wrócisz do tych klasycznych.

Placki ziemniaczane po francusku — składniki

Francuzi, podobnie jak Polacy, kochają ziemniaki. Mają także swój przepis na potrawę, która jest czymś pomiędzy polskimi plackami ziemniaczanymi a hiszpańską tortillą, czyli pomme de terre darphin. Do przygotowania placków ziemniaczanych po francusku potrzebujesz:

  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżkę masła,
  • 30 g suszonych prawdziwków,
  • 600 g ziemniaków,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Podobnie, jak w przypadku klasycznej polskie wersji, najlepiej postawić na ziemniaki mączyste. Suszone borowiki możesz zastąpić podgrzybkami, ale najlepiej sprawdzą się właśnie prawdziwki.

Sprawdź również: Zamiast mąki do panierowania schabowych użyj tego. Będą soczyste i chrupiące

Jak przygotować placki ziemniaczane po francusku?

Suszone grzyby przełóż do miski, zalej ciepłą wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie grzyby odsącz (wodę zostaw do przygotowania sosu), na patelni rozgrzej olej i podsmażaj je przez około 4-5 minut. Przełóż do ostygnięcia. Ziemniaki umyj, osusz, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Odciśnij nadmiar wody — włóż starte ziemniaki do czystej bawełnianej ściereczki i wyciśnij. Ziemniaki przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wystudzone grzyby posiekaj i dodaj do startych ziemniaków z przyprawami. Masę dokładnie wymieszaj.

Sprawdź również: Kopytka będą miękkie, ale się nie rozpadną. Zastosuj trik mojej babci

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na patelni rozgrzej olej z łyżką masła. Nakładaj porcję ziemniaków, delikatnie rozprowadzaj po patelni i smaż z obu stron na rumiany kolor. Placek ziemniaczany po francusku przełóż na blachę i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 4-5 minut. Podawaj z sosem grzybowym przygotowanym na bazie wody po moczeniu grzybów lub ulubionymi warzywami — marchwią, selerem, szpinakiem, brokułami, groszkiem, a nawet kapustą bok choy. Smacznego!

Zobacz też:

Użyj do ciasta zamiast masła. Będzie puszyste i wilgotne w środku, a do tego mniej kaloryczne

Tak zrobisz domowy napój kolagenowy. Zachowasz młodość i pieniądze w portfelu

Zawierają więcej witaminy C niż cytryna. Nasze babcie je kochały, my zapomnieliśmy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy | warzywa