Zamiast z cukrem, podaj leniwe z tym dodatkiem. Rodzina będzie w siódmym niebie
Klusek leniwych wcale nie musisz podawać na słodko. Można zrobić z nich wytrawne danie obiadowe. Wspaniale będą smakowały z sosem z pieczonej papryki. Ich aksamitna konsystencja doskonale skomponuje się z intensywnym smakiem pieczonych warzyw. Ta potrawa zachwyca swoją prostotą, a jednocześnie niebanalnym połączeniem smaków, które przypadną do gustu całej rodzinie.
Najczęściej podaje się kluski leniwe z cukrem. Wiele osób dodaje do nich kwaśną śmietanę i cynamon. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zaserwować je w wersji wytrawnej i to nie z pomidorowym, a paprykowym sosem. Możemy też wykorzystać go do innych dań i przekąsek. Sprawdź przepis na aromatyczny sos z pieczonej papryki.
Składniki na kluski leniwe:
- 200 g twarogu półtłustego;
- 80 g mąki pszennej;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka miękkiego masła;
- szczypta soli.
Składniki na sos z pieczonej papryki:
- 3 czerwone papryki;
- 2 cebule;
- 6 ząbków czosnku;
- sól do doprawienia;
- oliwa z oliwek do polania;
- 120 ml śmietanki 30 proc.
Paprykowy sos możemy wzbogacić o kremowy serek, aby wyszedł delikatny i aksamitny. W niektórych przepisach dodaje się do niego papryczkę chili w celu uzyskania ostrego smaku. Z kolei, jeśli chcemy, żeby był lekko słodkawy, to wówczas miksujemy paprykę z migdałami. Dodatek kilku kropli octu balsamicznego nadaje natomiast wyrazistości.
Przygotowanie:
Według podstawowego przepisu na paprykowy sos, na początek kładziemy paprykę, obrane cebule i ząbki czosnku na blaszce, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Całość solimy, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut.
W międzyczasie rozgniatamy twaróg widelcem i dodajemy do niego mąkę, jajko, masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 2 części - formujemy z nich wałeczki i kroimy na małe kawałki jak kopytka.
Upieczone warzywa wrzucamy do blendera i blendujemy je razem ze śmietanką. Gotujemy też kluski leniwe w osolonej wodzie przez 2 minuty do momentu, aż wypłyną.
Na koniec wykładamy kluski na miskę i polewamy je sosem z pieczonej papryki. Warto dodatkowo oprószyć całość startym parmezanem i udekorować listkami bazylii.
Sos z pieczonej papryki pasuje nie tylko do klusek leniwych. Możemy polewać nim grillowane albo pieczone mięso tj. kurczak, karkówka czy schab.
Wspaniale komponuje się również z pieczoną cukinią, bakłażanem czy batatami z dodatkiem sera feta. Sos z pieczonej papryki pasuje też do burgerów, tostów, kanapek, grzanek czy nawet placków ziemniaczanych.
Makaron zazwyczaj oblewamy sosem pomidorowym. Z powodzeniem zastąpimy go natomiast tym paprykowym. Przykładowo spaghetti nabierze nowego, delikatnie słodkawego smaku.
Zobacz też:
Tak puszystych muffinek jeszcze nie jadłeś. Sekretem jeden składnik
Te warzywa jedz wiosną. Wzmocnią odporność i ochronią cię przed chorobami
Dodaj ziemniaki do gołąbków. Ten bezmięsny farsz przebije babcine przepisy