Reklama
Reklama

Zamiast z cukrem, podaj leniwe z tym dodatkiem. Rodzina będzie w siódmym niebie

Klusek leniwych wcale nie musisz podawać na słodko. Można zrobić z nich wytrawne danie obiadowe. Wspaniale będą smakowały z sosem z pieczonej papryki. Ich aksamitna konsystencja doskonale skomponuje się z intensywnym smakiem pieczonych warzyw. Ta potrawa zachwyca swoją prostotą, a jednocześnie niebanalnym połączeniem smaków, które przypadną do gustu całej rodzinie.

Najczęściej podaje się kluski leniwe z cukrem. Wiele osób dodaje do nich kwaśną śmietanę i cynamon. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zaserwować je w wersji wytrawnej i to nie z pomidorowym, a paprykowym sosem. Możemy też wykorzystać go do innych dań i przekąsek. Sprawdź przepis na aromatyczny sos z pieczonej papryki

Przepis na kluski leniwe z sosem z pieczonej papryki

Składniki na kluski leniwe:

  • 200 g twarogu półtłustego;
  • 80 g mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka miękkiego masła;
  • szczypta soli.

Składniki na sos z pieczonej papryki:

  • 3 czerwone papryki;
  • 2 cebule;
  • 6 ząbków czosnku;
  • sól do doprawienia;
  • oliwa z oliwek do polania;
  • 120 ml śmietanki 30 proc. 

Paprykowy sos możemy wzbogacić o kremowy serek, aby wyszedł delikatny i aksamitny. W niektórych przepisach dodaje się do niego papryczkę chili w celu uzyskania ostrego smaku. Z kolei, jeśli chcemy, żeby był lekko słodkawy, to wówczas miksujemy paprykę z migdałami. Dodatek kilku kropli octu balsamicznego nadaje natomiast wyrazistości.

Przygotowanie:

Według podstawowego przepisu na paprykowy sos, na początek kładziemy paprykę, obrane cebule i ząbki czosnku na blaszce, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Całość solimy, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut

W międzyczasie rozgniatamy twaróg widelcem  i dodajemy do niego mąkę, jajko, masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 2 części - formujemy z nich wałeczki i kroimy na małe kawałki jak kopytka. 

Upieczone warzywa wrzucamy do blendera i blendujemy je razem ze śmietanką. Gotujemy też kluski leniwe w osolonej wodzie przez 2 minuty do momentu, aż wypłyną. 

Na koniec wykładamy kluski na miskę i polewamy je sosem z pieczonej papryki. Warto dodatkowo oprószyć całość startym parmezanem i udekorować listkami bazylii. 

Sos z pieczonej papryki nie tylko do klusek leniwych. Inne propozycje podania

Sos z pieczonej papryki pasuje nie tylko do klusek leniwych. Możemy polewać nim grillowane albo pieczone mięso tj. kurczak, karkówka czy schab. 

Wspaniale komponuje się również z pieczoną cukinią, bakłażanem czy batatami z dodatkiem sera feta. Sos z pieczonej papryki pasuje też do burgerów, tostów, kanapek, grzanek czy nawet placków ziemniaczanych

Makaron zazwyczaj oblewamy sosem pomidorowym. Z powodzeniem zastąpimy go natomiast tym paprykowym. Przykładowo spaghetti nabierze nowego, delikatnie słodkawego smaku

Zobacz też:

Tak puszystych muffinek jeszcze nie jadłeś. Sekretem jeden składnik

​Te warzywa jedz wiosną. Wzmocnią odporność i ochronią cię przed chorobami

​Dodaj ziemniaki do gołąbków. Ten bezmięsny farsz przebije babcine przepisy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | dania obiadowe