Reklama
Reklama

Zamiast do jajecznicy, wrzuć je do barszczu. Teściowa będzie błagać o przepis

Tradycyjny barszcz wydaje ci się zbyt jałowy? Jeśli znudził ci się już stary, babciny przepis, wrzuć do zupy nietypowe dodatki, a podkręcisz zarówno jej smak, jak i aromat. Będzie intensywniejsza i na pewno posmakuje bliskim podczas wigilijnej wieczerzy. Niejeden gość poprosi cię o dokładkę, a teściowa będzie błagać o przepis.

Barszcz to tradycyjna europejska zupa, której nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole w polskim domu. Nie oznacza to jednak, że musisz robić ją za każdym razem dokładnie w taki sam sposób. 

Możesz nieco zmodyfikować przepis na barszcz babci lub mamy, dodając do niego popularne przyprawy i dodatki. Drobna zmiana sprawi, że danie będzie idealnie doprawione, a dzięki temu bardziej wyraziste i aromatyczne.

Jak doprawić barszcz wigilijny, by zachować balans smaków? Te przyprawy idealnie do niego pasują

Poza domowym zakwasem, ogromne znaczenie mają także przyprawy w barszczu wigilijnym mogą dodać zupie ostrości, kwaskowatości lub słodyczy. Najważniejsze jest to, by nie przesadzić w żadną stronę. Postaraj się połączyć je ze sobą w taki sposób, aby zachować balans między smakami. 

Trzy najpopularniejsze dodatki do barszczu, które zresztą najlepiej do niego pasują to:

  • czarny pieprz (4-5 ziaren na 1 litr) - nadaje ostrości i łagodzi kwasowość buraków
  • liście laurowe (3-4 liście na 1 litr) - zapewniają drzewny aromat i budują smak
  • ziele angielskie (4-5 ziaren na 1 litr) - dodaje wyrazistości potrawie

Poza nimi podczas gotowania, warto wzbogacić wywar także o majeranek, gałkę muszkatołową. Jeśli lubisz gorzkawe, korzenne przyprawy, dodaj do barszczu także anyż, korę cynamonu albo goździki. 

Jako fan ostrych smaków na pewno docenisz pikantne nuty ząbków czosnku czy papryczki chili. Świetnie sprawdzi się także odrobina pokrojonego w cienkie plasterki imbiru. Pamiętaj jednak, że dodaje on intensywności i może przysłaniać smak buraków.

Może cię zainteresować: Gdy myszy pchają się do domu, dziel się z nimi tym obiadem. Zapomnisz o problemie

Zamiast o jajecznicy, wrzuć trochę suszonych grzybów do barszczu. Zyska intensywny smak i aromat

Suszone grzyby pasują nie tylko do jajecznicy, ryb czy pieczeni, ale również do barszczu. To jeden z najciekawszych dodatków do tej zupy, jednak wykorzystują go nieliczni. Wielka szkoda, bo dzięki niemu danie zyskuje nową głębię. 

Suszone grzyby (zarówno w tradycyjnej formie, jak i zmielonego proszku) mają charakterystyczny intensywny smak umami i leśny, nieco ziemisty aromat, który doskonale komponuje się z kwaskowatością buraków. Trudno uzyskać podobny efekt za pomocą innych składników.

Czytaj również: "Eliksir młodości" zrobisz samodzielnie w domu. Sylvester Stallone pije go regularnie

Co zrobić, żeby barszcz był słodki? Dodaj do niego trochę tych owoców

Wolisz słodsze potrawy? W takim razie zamiast grzybów do barszczu na zakwasie koniecznie dodaj suszone jabłka. Opcjonalnie możesz także postawić na odrobinę soku z cytryny albo miodu. Natomiast bardziej wędzone nuty z lekkim posmakiem słodyczy uzyskasz, dodając do popularnej zupy suszone śliwki.

Zobacz też:

Fasolę przyrządzaj tylko w ten sposób. Zapomnisz o wzdęciach po jej zjedzeniu

Zamiast sernika wyszedł zakalec? Zamiast wyrzucać, przerób go na coś pysznego

Zapomnij o popękanym serniku. Ten trik zdradziła mi ciocia cukierniczka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy