Reklama
Reklama

​Szukaj w marketach na promocji. Mało znany owoc ma mnóstwo witamin

To mały, ale nieoczywisty bohater wśród owoców. Mini kiwi, bo o nim mowa, jest słodkie, soczyste i pełne witamin. Jeśli spotkasz je na promocji w markecie, od razu wrzucaj do koszyka, bo warto poznać jego smak i korzyści dla zdrowia. Dowiedz się, dlaczego warto sięgnąć po mini kiwi i jak je stosować w kuchni.

Mini kiwi, znane też jako kiwi bez włosków czy aktinidia, coraz częściej pojawia się w polskich sklepach. To doskonały sposób, żeby urozmaicić dietę i dorzucić do niej ekstra porcję witamin bez dużych wydatków.

Dlaczego warto sięgnąć po mini kiwi?

Mini kiwi to mały owoc o dużej wartości odżywczej. Przede wszystkim to bogactwo witaminy C, która wspiera odporność i pomaga przyswajać żelazo. Aktinidia zawiera witaminę E, potas, błonnik i przeciwutleniacze, które wspierają trawienie i działanie układu krążenia. Dodatkowo mini kiwi ma niską kaloryczność i przyjemną, lekko orzeźwiającą słodycz — świetne do przekąski i deserów. Musisz także wiedzieć, że nie trzeba obawiać się skórek w tym owocu. Nie bez powodu jest nazywane kiwi bez włosków, bo są jadalne i cienkie, więc możesz jeść owoc w całości bez obierania.

Sprawdź również: Gotuję do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu. Syci na długo i pomaga zgubić boczki

Jak jeść mini kiwi? 3 proste pomysły

Mini kiwi jest uniwersalne. Można je jeść na surowo — wystarczy umyć i zjeść jako przekąskę. Sprawdzi się także w sałatkach owocowych, którym dodaje soczystości i orzeźwienia oraz jako składnik smoothie i jogurtów, gdzie wystarczy miksować je w całości i nie trzeba obierać. Można także dodać mini kiwi na kanapki czy do musli — pokrojone plastry pięknie wyglądają i podnoszą wartość odżywczą.

Sprawdź również: Tak dobrego ciasta ze śliwkami dawno nie jadłam. Robię regularnie, bo w mig znika z blaszki

3 pomysły na proste śniadanie z mini kiwi:

  1. Szybkie smoothie energetyczne. 6-8 mini kiwi, 1 banan, 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka miodu. Zblenduj i podaj od razu.
  2. Sałatka owocowa z miętą. Pokrojone mini kiwi, pomarańcza, kiwi zwykłe (opcjonalnie), kilka listków mięty, skropić limonką. To idealny pomysł na popołudniową przekąskę.
  3. Tost z serkiem i mini kiwi. Chrupiący tost, serek kremowy, plasterki mini kiwi i odrobina miodu — szybkie, wykwintne i zdrowe.

Wybieraj owoce jędrne, bez plam i przechowuj w chłodnym miejscu, jeśli chcesz przedłużyć świeżość. Mały owoc, duża korzyść — spróbuj już dziś i przekonaj się, jak mini kiwi może wzbogacić twoją dietę.

Zobacz też:

​Tak zrobisz najlepsze jabłka w słoiku. Na szarlotkę na cały rok

Tę szarlotkę możesz jeść nawet na diecie. Wszystko przez 1 zdrowy dodatek

​Mówią, że to najzdrowsza ryba na świecie. Polacy prawie nie jedzą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce