-->
Reklama
Reklama

Tę szarlotkę możesz jeść nawet na diecie. Wszystko przez 1 zdrowy dodatek

Jesienią chętnie pieczemy ciasta z jabłkami, w tym szarlotki. Tym razem przedstawiamy przepis na ten jabłkowy wypiek dla osób będących na diecie, bo bez grama mąki, za to z innym, zdrowym produktem. Chrupiący spód wspaniale komponuje się z aromatycznym, owocowym nadzieniem i słodką kruszonką.

Nie musisz całkowicie rezygnować z ciast będąc na diecie. Możesz przygotować zdrowsze alternatywy tradycyjnych wypieków i to bez mąki oraz bez białego cukru. Właśnie taka jest owsiana szarlotka. Wyjdzie tak dobra, że zniknie z talerza w mgnieniu oka. Przedstawiamy prosty przepis na ten dietetyczny wypiek

Co zrobić, żeby szarlotka była zdrowsza?

Tradycyjną szarlotkę robi się na kruchym lub półkruchym cieście, które powstaje z białej mąki. To właśnie ten składnik nie dostarcza wartości odżywczych, a same puste kalorie. Warto więc zastąpić go zdrowszymi zamiennikami. O jakich mowa?

Mąkę pszenną w wypiekach można zastąpić mąką pełnoziarnistą np. orkiszową albo mąkami bezglutenowymi, tj. migdałowa czy gryczana. Z powodzeniem zrobimy z nimi kruche ciasto. Chrupiący spód przygotujemy też z płatków owsianych. Polecamy użyć ich także do kruszonki. 

Owsiana szarlotka będzie zdrowsza również wtedy, gdy zastąpimy biały cukier ksylitolem albo erytrytolem. Pamiętajmy jednak, że te zamienniki są mniej słodkie, dlatego warto nieco zwiększyć ich ilość w ciastach. 

Składniki na owsianą szarlotkę

Jak już wspomniano, owsiana szarlotka składa się ze spodu z płatków owsianych, ale też z nadzienia jabłkowego wzbogaconego o korzenne przyprawy. Kruszonkę robimy również w zdrowszej wersji. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia owsianej szarlotki?

Składniki na spód:

  • 2 szklanki płatków owsianych;
  • 6 suszonych daktyli;
  • 2 łyżki roztopionego masła.

Składniki na jabłkowe nadzienie:

  • 1 kg jabłek;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków.

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka płatków owsianych;
  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych;
  • 100 g zimnego masła;
  • 100 g ksyliotolu lub erytrytolu. 

Przepis na owsianą szarlotkę krok po kroku

  1. Na początek robimy nadzienie do owsianej szarlotki: jabłka obieramy, usuwany z nich gniazda nasienne i kroimy je na małe kawałki. Potem oprószamy owoce cynamonem oraz goździkami i dusimy na małym ogniu na maśle do momentu, aż zmiękną. Odstawiamy je do ostudzenia i dolewamy sok z cytryny.  
  2. W kolejnym kroku przygotowujemy owsiany spód: do blendera wsypujemy płatki owsiane, dorzucamy daktyle oraz wlewamy masło. Całość blendujemy tak, żeby powstała wilgotna masa o konsystencji mokrego piasku. 
  3. Następnie bierzemy się za kruszonkę: płatki owsiane łączymy z masłem oraz słodzidłem. Rozcieramy całość do momentu, aż powstaną grudki. Tak przygotowaną kruszonkę odstawiamy do lodówki.
  4. Formę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia oblepiamy owsianym spodem - zarówno dno, jak i boki do połowy wysokości. Wykładamy na niego jabłkowe nadzienie i wyrównujemy je łyżką. Na koniec obsypujemy całość kruszonką. 
  5. Owsianą szarotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35-40 minut

Zobacz też:

​Tak zrobisz najlepsze jabłka w słoiku. Na szarlotkę na cały rok

​Szukaj w marketach na promocji. Mało znany owoc ma mnóstwo witamin

​Mówią, że to najzdrowsza ryba na świecie. Polacy prawie nie jedzą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy