Reklama
Reklama

Niskokaloryczne ciasto dyniowe. Możesz je jeść nawet na diecie

Jesień to doskonała pora roku dla wielbicieli różnego rodzaju wypieków. Nierzadko deszczowa i chłodna aura za oknem sprzyja pieczeniu ciepłych i poprawiających humor ciast. Jednym z przepisów wartych uwagi jest receptura na ciasto dyniowe. Deser nie jest zbyt tuczący. Wobec tego, na ciasto mogą sobie pozwolić osoby będące na diecie.

Ciasto z dyni. Jakie składniki będą potrzebne?

Z przygotowaniem ciasta z dyni poradzą sobie nawet te osoby, które nie mają zbyt dużego doświadczenia z wypiekami. Deser smakuje idealnie w towarzystwie popołudniowej kawy bądź herbaty. Do jego zrobienia nie potrzeba zbyt wielu składników. Co więcej – wykorzystanie ksylitolu zamiast zwykłego cukru sprawia, że na owe ciasto mogą skusić się osoby będące na diecie odchudzającej. 

Co jest potrzebne do upieczenia dietetycznego ciasta dyniowego? Oto lista niezbędnych składników: 

  • 300 g dyni Hokkaido; 
  • 200 g mąki orkiszowej; 
  • 2 jajka; 
  • 100 g ksylitolu; 
  • 120 g masła; 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 
  • około 20-30 g bułki tartej;
  • około pół łyżeczki cynamonu; 
  • około półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. 

Opcjonalnie ciasto można uzupełnić czekoladową polewą. Wówczas należy się zaopatrzyć w tabliczkę gorzkiej czekolady.

Przeczytaj też: Jak kupić najlepszą dynię? Tę odmianę wybierz na zupę

Jak zrobić dietetyczne ciasto dyniowe?

Dietetyczne ciasto dyniowe z pewnością zaskoczy twoich gości. Jak je zrobić? Postępuj według przepisu

  1. Dynię obierz, pozbądź się miąższu i pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj na gładką masę. 
  2. Roztop i nieco przestudź masło. Weź dużą miskę i zmiksuj w niej jajka z masą dyniową, masłem, ekstraktem z wanilii oraz ksylitolem.  
  3. Zaopatrz się w drugą miskę – wsyp do niej mąkę oraz proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj również szczyptę soli. 
  4. Połącz zawartości obu misek i wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą drewnianej łyżki. 
  5. Wysmaruj keksówkę masłem, posyp niewielką ilością bułki tartej i wlej do niej ciasto.  
  6. Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Piecz ciasto przez około 50 minut – co jakiś czas sprawdzaj, czy nie jest gotowe. Gdy się upiecze, wyjmij je i przestudź. 
  7. (Opcjonalnie) Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią ciasto.

Ciasto z dyni jest niezwykle aromatyczne. Doskonale smakuje w towarzystwie ulubionej herbaty. Poczęstuj nim gości, a z pewnością spytają o przepis.

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta