Niskokaloryczne ciasto dyniowe. Możesz je jeść nawet na diecie
Jesień to doskonała pora roku dla wielbicieli różnego rodzaju wypieków. Nierzadko deszczowa i chłodna aura za oknem sprzyja pieczeniu ciepłych i poprawiających humor ciast. Jednym z przepisów wartych uwagi jest receptura na ciasto dyniowe. Deser nie jest zbyt tuczący. Wobec tego, na ciasto mogą sobie pozwolić osoby będące na diecie.
Z przygotowaniem ciasta z dyni poradzą sobie nawet te osoby, które nie mają zbyt dużego doświadczenia z wypiekami. Deser smakuje idealnie w towarzystwie popołudniowej kawy bądź herbaty. Do jego zrobienia nie potrzeba zbyt wielu składników. Co więcej – wykorzystanie ksylitolu zamiast zwykłego cukru sprawia, że na owe ciasto mogą skusić się osoby będące na diecie odchudzającej.
Co jest potrzebne do upieczenia dietetycznego ciasta dyniowego? Oto lista niezbędnych składników:
- 300 g dyni Hokkaido;
- 200 g mąki orkiszowej;
- 2 jajka;
- 100 g ksylitolu;
- 120 g masła;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- około 20-30 g bułki tartej;
- około pół łyżeczki cynamonu;
- około półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.
Opcjonalnie ciasto można uzupełnić czekoladową polewą. Wówczas należy się zaopatrzyć w tabliczkę gorzkiej czekolady.
Przeczytaj też: Jak kupić najlepszą dynię? Tę odmianę wybierz na zupę
Dietetyczne ciasto dyniowe z pewnością zaskoczy twoich gości. Jak je zrobić? Postępuj według przepisu:
- Dynię obierz, pozbądź się miąższu i pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj na gładką masę.
- Roztop i nieco przestudź masło. Weź dużą miskę i zmiksuj w niej jajka z masą dyniową, masłem, ekstraktem z wanilii oraz ksylitolem.
- Zaopatrz się w drugą miskę – wsyp do niej mąkę oraz proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj również szczyptę soli.
- Połącz zawartości obu misek i wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą drewnianej łyżki.
- Wysmaruj keksówkę masłem, posyp niewielką ilością bułki tartej i wlej do niej ciasto.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Piecz ciasto przez około 50 minut – co jakiś czas sprawdzaj, czy nie jest gotowe. Gdy się upiecze, wyjmij je i przestudź.
- (Opcjonalnie) Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią ciasto.
Ciasto z dyni jest niezwykle aromatyczne. Doskonale smakuje w towarzystwie ulubionej herbaty. Poczęstuj nim gości, a z pewnością spytają o przepis.
Zobacz też:
Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy
Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo
Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę