Te odmiany dyni są najlepsze do uprawy w ogrodzie. Poradzą sobie nawet amatorzy
Sezon na dynie rozpoczął się już we wrześniu i potrwa aż do pierwszych przymrozków. Może warto rozważyć ich uprawę w ogrodzie? Niektóre gatunki są proste w hodowli, a do tego odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne. Te owoce wykorzystasz w kuchni na wiele sposobów - od różnych zup, przez ciasta, aż po przetwory.
Nic nie cieszy tak bardzo, jak warzywa i owoce z własnego ogródka. Jeśli chcesz, żeby twoja działka wypełniła się pomarańczową feerią barw, to posadź dynie. Przedstawiamy trzy gatunki, które wyglądają spektakularnie, smakują jeszcze lepiej, a z ich uprawą poradzą sobie nawet początkujący ogrodnicy.
Hokkaido osiąga niewielkie rozmiary. Ma cienką skórkę, której nie trzeba obierać przed obróbką termiczną. Jej intensywny, słodki smak sprawia, że idealnie nadaje się do zup i zapiekanek.
Dynię olbrzymią sadzimy na słonecznym stanowisku. Wymaga przepuszczalnej, żyznej gleby. Uodparnia się na szkodniki i trudne warunki atmosferyczne. Owoce tej rośliny pojawiają się od września do października.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jesienne sadzenie rokitnika, jak go uprawiać? Ma więcej witaminy C, niż cytryna
Odmiana Muscat znana jest przez wielu jako dynia muszkatołowa. Ma wspaniały aromat, bogaty smak i mięsistą konsystencję. Jej owoce są duże, żebrowate o intensywnej, pomarańczowej barwie miąższu. Właśnie dlatego warto wykorzystać ją w zupach i daniach jednogarnkowych. Można ją także upiec.
Dynię zwyczajną uprawia się na ciepłym i słonecznym stanowisku o żyznym i przepuszczalnym podłożu. Do obfitego owocowania potrzebuje regularnego podlewania i nawożenia obornikiem albo kompostem. Zaczynamy zbierać jej owoce na początku października.
Butternut, o charakterystycznym orzechowo-miodowym smaku można piec i gotować. Stanowi też wspaniały składnik deserów np. ciast. Cechuje ją podłużny kształt i cienka skórka.
Dynia piżmowa preferuje słoneczne stanowiska i glebę bogatą w składniki odżywcze. Musi mieć również dobry drenaż.
Ta roślina ma długi okres wegetacji, dlatego najlepiej wysiać ją wczesną wiosną. Możemy również korzystać z sadzonek. Jej owoce zbieramy od końca sierpnia do października, w zależności od pogody.
Zobacz też:
Nie tylko kaktus bożonarodzeniowy. "Rybie ości" też pięknie kwitną
Pięknie wygląda i pachnie jak pierniczki. Zasadź teraz, a zakwitnie na Boże Narodzenie
Ten zabieg dla roślin doniczkowych to konieczność. Będą lepiej rosły