Zabielasz zupę pomidorową śmietaną? Kucharze polecają inny sposób
Pomidorówka to klasyczna, polska propozycja obiadowa. Zazwyczaj do jej zabielenia używa się śmietany, aczkolwiek istnieje mnóstwo innych sposobów na uzyskanie pożądanej konsystencji zupy. Czym jeszcze można zabielić pomidorówkę? Niektóre składniki z pewnością cię zaskoczą!
Zabielenie pomidorówki wpływa nie tylko na jej wygląd i konsystencję, ale również na smak. Nic więc dziwnego, że wiele osób praktykuje dodawanie dodatkowego składnika, który zabiela zupę. Najczęściej jest to śmietana, aczkolwiek niektórzy kucharze polecają zabielać pomidorówkę czymś innym. Mowa tu o... serku mascarpone.
Serek mascarpone jest śmietankowo-kremowym serem, którego zazwyczaj używa się do przyrządzania różnego rodzaju deserów. Ma wyjątkowo delikatny smak, a zatem można wykorzystać go do zabielenia pomidorówki. Mascarpone świetnie zneutralizuje kwaskowaty smak pomidorów.
Warto pamiętać, by zahartować serek mascarpone przed dodaniem go do zupy pomidorowej. W przeciwnym razie, pod powierzchnią zupy powstaną charakterystyczne grudki. W celu zahartowania mascarpone należy zmieszać serek z niewielką ilością gorącej pomidorówki i dopiero później powstałą masą uzupełnić zupę pomidorową.
Serek mascarpone to niejedyny składnik, którego można użyć do zabielenia pomidorówki. Ciekawym pomysłem jest również dodanie do zupy niewielkiej ilości mleka kokosowego. Produkt ten sprawi, że pomidorówka zyska nieco oryginalnego aromatu i z pewnością zaskoczy poczęstowane nią osoby.
Niektórzy kucharze wykorzystują do zabielenia zupy pomidorowej zblendowane białe warzywa. Dzięki nim zupa stanie się gęstsza, pożywniejsza i bardziej wyrazista w smaku.
Bardzo powszechnym sposobem na zabielenie zupy pomidorowej jest także dolanie do niej jogurtu naturalnego. Trzeba jedynie pamiętać, by zahartować jogurt przed dodaniem do pomidorówki (tak jak to miało miejsce w przypadku serka mascarpone).
Zobacz też:
Dzięki temu placki ziemniaczane wyjdą idealne. Ekspertka zdradza sekret
O tych rybach mało kto myśli na Wigilię. Biją na głowę świątecznego karpia
Po tym pierniku nie przytyjesz. Smakuje bosko, a nie ma cukru ani glutenu