Reklama
Reklama

Zupa z 3 składników. Tania i sycąca propozycja na jesień

Jesienią jedzenie zup jest dobrym pomysłem, ponieważ nie tylko działają one rozgrzewająco, ale i świetnie wpływają na naszą kondycję zdrowotną. Szukając odpowiedniego przepisu, warto wybierać dania, które nie tylko będą bardzo smaczne, ale i sycące. Sprawdź naszą propozycję na pyszną jesienną zupę.

Zupa na jesień musi być sycąca i dodatkowo powinna wspierać nasz organizm, tak aby był chroniony w okresie, gdy szczególnie narażony jest na przeziębienia. Przedstawiamy szybki i prosty przepis na pyszny krem z zaledwie kilku składników.

Dlaczego jesienią warto jeść zupy?

Jesień to idealny czas na wprowadzenie zup do swojego codziennego jadłospisu. Ich spożywanie niesie za sobą wiele korzyści, szczególnie o tej porze roku. Oto kilka powodów, dla których warto jesienią jeść zupy:

  • Rozgrzewają - jesień to pora roku, kiedy szczególnie odczuwamy chłód, będąc przyzwyczajonymi jeszcze do wysokich temperatur z lata. W dodatku jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia i infekcje. Wobec tego świetnym pomysłem jest zjedzenie talerza ciepłej zupy, która rozgrzeje zziębnięty organizm. Warto do dania dodać również czosnek czy cebulę, które pomogą nam wzmocnić odporność.
  • Są zdrowe i pożywne - zupy zazwyczaj gotowane są na wywarze, którego podstawą są świeże warzywa, więc niosą za sobą wiele korzyści dla naszego organizmu. Dodatkowo dostarczają wielu cennych składników odżywczych i minerałów między innymi fosforu, wapnia czy potasu, a także witamin oraz błonnika, który reguluje trawienie. Równocześnie zupa świetnie uzupełnia płyny w naszym ciele.
  • Szybko się je przyrządza - kolejnym powodem, dla którego warto podczas krótkich jesiennych dni gotować zupę, jest fakt, że jest to danie, którego przygotowanie nie wymaga od nas wielu godzin spędzonych w kuchni. Co więcej, przyrządzenie takiej potrawy zazwyczaj jest banalnie proste i nie wymaga od nas specjalnych umiejętności kulinarnych.

Prosty przepis na zupę ziemniaczaną. Czego potrzebujemy?

Szukając przepisu na zupę idealną na jesień, a równocześnie smaczną i tanią, warto przyjrzeć się zupie ziemniaczanej. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby cieszyć się pysznym obiadem, który wpłynie na poprawę naszej odporności.

Oto co musimy kupić, aby przyrządzić jesienną zupę ziemniaczaną:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem,
  • gałkę muszkatołową,
  • sól,
  • 1-1,5 litra wody,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak ugotować zupę ziemniaczaną?

Przygotowanie aromatycznej i rozgrzewającej zupy ziemniaczanej jest niezwykle proste. Wystarczy kilka prostych kroków i smaczny obiad dla całej rodziny jest już gotowy. Oto co musimy zrobić:

  1. Siekamy cebulę i szczypiorek, a czosnek miażdżymy i kroimy w kostkę.
  2. Wymyte i obrane ziemniaki dokładnie myjemy.
  3. Na odrobinie oleju rzepakowego szklimy cebulę, ale nie dodajemy do niej szczypiorku. Gdy cebula zmięknie, dodajemy czosnek, a po chwili wrzucamy także ziemniaki.
  4. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  5. Gotujemy mieszankę na niedużym ogniu do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Następnie całość blendujemy na gładki krem.
  6. Zupę doprawiamy odrobiną soli i opcjonalnie gałką muszkatołową. Na koniec danie posypujemy szczypiorkiem.

Jak podawać zupę ziemniaczaną?

Powstały gęsty i aromatyczny krem możemy podać na wiele różnych sposobów, dobierając dodatki tak, aby nas nasyciły i podbiły dodatkowo smak zupy ziemniaczanej.

W zależności od preferencji możemy spożywać ją np. z kromką ciemnego chleba, groszkiem ptysiowym, pieczoną ciecierzycą czy grzankami czosnkowymi.

Zobacz też:

Na następne urodziny zrób ten szybki tort bez pieczenia. Goście padną z zachwytu

Orzeźwiająca kawa mrożona na gorące dni. Nietypowy dodatek może zaskoczyć

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy