Reklama
Reklama

Wystarczy kilka tanich składników, by zrobić smaczny i zdrowy deser. Kochają go nie tylko dzieci

Każdy z nas kocha desery. Choć na obiad już nie ma miejsca, to na coś słodkiego zawsze się znajdzie. Z ilością cukru jednak nie można przesadzać. Jeśli też uwielbiasz słodkości, a dbasz o zdrowie i linię, to wypróbuj ten przepis. Jest banalnie prosty, pyszny i bez dodatku cukru.

Placuszki sprawdzą się nie tylko na szybki deser, ale także na obiad. Są słodkie, a mimo to nie dajemy do nich cukru. Jak to się dzieje? Wystarczy użyć naprawdę dojrzałego banana, który zalega od dawna w szufladzie lodówki.

Ten przysmak pokochają nie tylko dzieci, ale też dorośli. Nasyci na długie godziny, zaspokoi chęć na słodycze, a do tego odżywi umysł i ciało. Przepis jest prosty, potrzebujesz zaledwie kilku składników, które już pewnie masz w domu.

Składniki na owsiane placuszki bananowe

Do zrobienia takich placków potrzeba naprawdę niewiele. Podstawą będzie banan. Warto wybrać owoc, który od dłuższego czasu zalega nam w kuchni i do tej pory go nie wykorzystaliśmy. Świeże, jeszcze zielone banany nie będą dobrym wyborem. Są one o wiele mniej słodkie od dojrzałej, przeleżanej wersji.

Do zrobienia placuszków owsianych użyjesz:

  • 200 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • 1 dojrzałego banana
  • 1 jajko
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 5 g cynamonu.

Czytaj także: Szybkie i zdrowe placuszki, idealne na śniadanie. Wystarczą 4 składniki

Krok 1

Do miski wsyp płatki owsiane i zalej je porcją mleka. Składniki odstaw do nasiąknięcia.

Krok 2

Dojrzałego, miękkiego banana wrzuć do osobnego naczynia. Owoc rozgnieć za pomocą widelca. Pulpę przelej do miski z płatkami i mlekiem.

Krok 3

Do masy wbij jajka, dosyp proszek do pieczenia i cynamon. Opcjonalnie możesz dodać cukier. Wszystkie składniki mieszaj do momentu, aż osiągną jednolitą konsystencję.

Krok 4

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nabierz porcję masy i wylej na patelnię tak, aby każda z porcji utworzyła kształt małego placuszka. Po chwili, gdy placuszki się zarumienią, obróć je na drugą stronę.

Krok 5

Po upieczeniu placków owsianych przełóż je na ręcznik papierowy, który odsączy tłuszcz. Po chwili podawaj je na ciepło z ulubioną domową konfiturą lub dżemem. Przysmak możesz także oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz też:

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

To polskie ciasto uznano za najsmaczniejsze na świecie. Co niedzielę gości w wielu domach

Przez ten błąd ogórki kiszone wychodzą gorzkie i brzydko pachną. Wystrzegaj się go

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski