Wystarczy kilka tanich składników, by zrobić smaczny i zdrowy deser. Kochają go nie tylko dzieci
Każdy z nas kocha desery. Choć na obiad już nie ma miejsca, to na coś słodkiego zawsze się znajdzie. Z ilością cukru jednak nie można przesadzać. Jeśli też uwielbiasz słodkości, a dbasz o zdrowie i linię, to wypróbuj ten przepis. Jest banalnie prosty, pyszny i bez dodatku cukru.
Placuszki sprawdzą się nie tylko na szybki deser, ale także na obiad. Są słodkie, a mimo to nie dajemy do nich cukru. Jak to się dzieje? Wystarczy użyć naprawdę dojrzałego banana, który zalega od dawna w szufladzie lodówki.
Ten przysmak pokochają nie tylko dzieci, ale też dorośli. Nasyci na długie godziny, zaspokoi chęć na słodycze, a do tego odżywi umysł i ciało. Przepis jest prosty, potrzebujesz zaledwie kilku składników, które już pewnie masz w domu.
Do zrobienia takich placków potrzeba naprawdę niewiele. Podstawą będzie banan. Warto wybrać owoc, który od dłuższego czasu zalega nam w kuchni i do tej pory go nie wykorzystaliśmy. Świeże, jeszcze zielone banany nie będą dobrym wyborem. Są one o wiele mniej słodkie od dojrzałej, przeleżanej wersji.
Do zrobienia placuszków owsianych użyjesz:
- 200 g płatków owsianych
- 200 ml mleka
- 1 dojrzałego banana
- 1 jajko
- 5 g proszku do pieczenia
- 5 g cynamonu.
Czytaj także: Szybkie i zdrowe placuszki, idealne na śniadanie. Wystarczą 4 składniki
Do miski wsyp płatki owsiane i zalej je porcją mleka. Składniki odstaw do nasiąknięcia.
Dojrzałego, miękkiego banana wrzuć do osobnego naczynia. Owoc rozgnieć za pomocą widelca. Pulpę przelej do miski z płatkami i mlekiem.
Do masy wbij jajka, dosyp proszek do pieczenia i cynamon. Opcjonalnie możesz dodać cukier. Wszystkie składniki mieszaj do momentu, aż osiągną jednolitą konsystencję.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nabierz porcję masy i wylej na patelnię tak, aby każda z porcji utworzyła kształt małego placuszka. Po chwili, gdy placuszki się zarumienią, obróć je na drugą stronę.
Po upieczeniu placków owsianych przełóż je na ręcznik papierowy, który odsączy tłuszcz. Po chwili podawaj je na ciepło z ulubioną domową konfiturą lub dżemem. Przysmak możesz także oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz też:
Dodaję ten składnik do kopytek. Nigdy się nie rozpadły i są miękkie jak chmurka
Dzięki temu placki ziemniaczane wyjdą idealne. Ekspertka zdradza sekret
O tych rybach mało kto myśli na Wigilię. Biją na głowę świątecznego karpia