Wykorzystaj sezonowe owoce i zrób zapomniane danie z PRL-u. Przepis jest banalnie prosty
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Najczęściej wykorzystujemy je do różnych wypieków. Warto jednak pokusić się o przygotowanie dania z PRL-u z tymi sezonowymi owocami. Sprawdź prosty i szybki przepis na ryż z truskawkami. Będzie to idealna propozycja obiadowa, szczególnie dla najmłodszych.
Czasy PRL-u dla wielu osób kojarzą się z beztroskim dzieciństwem, wspominanym z dużym sentymentem. Tak samo wspominamy też potrawy, które wówczas gościły na każdym stole. Jedną z nich był ryż z truskawkami, jedzony jako obiad lub przekąska. Pora odtworzyć ten zapomniany przepis.
Potrawy z PRL- u cechują się prostotą. Te proste smaki cieszyły kiedyś najbardziej. Taki jest ryż z truskawkami. Zrobimy go ze składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Warto przygotować to danie właśnie teraz ze względu na sezonowe owoce, choć można wykorzystać również te mrożone.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ryżu z truskawkami? Oto krótka lista:
- 200 g ryżu;
- 150 ml mleka;
- 500 g truskawek;
- 2 łyżki cukru;
- szczypta soli;
- opcjonalnie: bita śmietana, listki mięty.
Słodycz truskawek idealnie komponuje się z delikatnym, kremowym smakiem ryżu, dlatego to danie z PRL-u będzie idealne, szczególnie dla dzieci. Z kolei dorośli przypomną sobie jego smak, odbywając kulinarną podróż w czasie.
Przepis na ryż z truskawkami jest szybki i prosty. To danie z PRL-u zrobimy zaledwie w 20 minut. Porcja będzie odpowiednia dla dwóch osób. Od czego zatem zaczynamy?
Na początek do garnka wlewamy mleko, wsypujemy ryż i całość doprawiamy solą. Następnie mieszamy wszystko i gotujemy na wolnym ogniu pod przykrywką do momentu, aż ziarna będą miękkie i uzyskają kremową konsystencję. Pamiętajmy o regularnym mieszaniu ryżu.
W trakcie gotowania ryżu można przygotować truskawki: myjemy je, dzielimy na mniejsze kawałki i mieszamy z cukrem. Potem miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dzięki temu powstanie mus truskawkowy.
Ugotowany ryż przekładamy do miseczki i polewamy go musem truskawkowym. Dodatkowo możemy ozdobić go bitą śmietaną, co jeszcze bardziej podbije słodycz dania. Na wierzch warto położyć pokrojone na pół truskawki i listki mięty.
Ryż z truskawkami to zdrowe i sycące danie, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest zatem idealnym wyborem na lekki obiad czy deser w trakcie ciepłych dni.
Zobacz też:
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru