Wszyscy wkoło chorują? Przygotuj złoto w płynie i unikaj przeziębień
Sezon jesienno-zimowy to często czas przeziębień i ogólnego osłabienia. Chcąc zadbać wtedy o swoją odporność i tym samym unikać infekcji, wcale nie trzeba od razu sięgać po apteczne rozwiązania, gdyż domowe sposoby na wzmocnienie organizmu również mogą się sprawdzić. Jednym z nich jest ten rozgrzewający napój, który poprzez swoje właściwości znany jest na całym świecie. Dowiedz się, jak go przygotować.
Domowe sposoby na przeziębienie są nieocenionym wsparciem w sezonie wzmożonych infekcji i zachorowań. Zwłaszcza jeśli są łatwe w przygotowaniu i pełne cennych właściwości prozdrowotnych. Tak jest między innymi w przypadku tego ciepłego napoju, który cieszy się szczególną popularnością w okresie jesienno-zimowym. Zalet ma tak wiele, że stanowi antidotum na przeziębienie, a także stany zapalne w organizmie.
Ciepły napój ceniony za swoje właściwości prozdrowotne zakorzeniony jest w kulturze indyjskiej. Złote mleko, bo to właśnie o nim mowa, funkcjonuje również jako „turmeric milk” czy też „golden milk". To nic innego jako mleko (najczęściej zwierzęce, ale sprawdzają się również roślinne) z dodatkiem kurkumy oraz innych przypraw, takich jak imbir, cynamon, kardamon czy też czarny pieprz.
To właśnie dzięki kurkumie zyskuje swój charakterystyczny, złoty kolor, od którego wzięła się nazwa “złotego mleka". Barwa napoju to jednak nie wszystko. Sekret i moc tkwią w wyjątkowych właściwościach, których złote mleko ma całe mnóstwo. Przede wszystkim działa antyoksydacyjne, przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Dzięki obecności kurkuminy wspiera układ odpornościowy i pomaga zwalczać wszelkie drobnoustroje.
Działa rozgrzewająco, przez co jest doskonałym napojem na chłodne dni w okresie jesienno-zimowym. To także cenne rozwiązanie w czasie osłabienia, gdyż łagodzi dreszcze i bóle mięśni. Przede wszystkim kurkuma, ale również imbir, miód i inne przyprawy pomagają organizmowi walczyć z infekcjami, a także łagodzą takie objawy jak zapalenie zatok, kaszek i katar.
Złote mleko to także remedium na lepsze trawienie, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, stany zapalne w organizmie, a także co ciekawe, wsparcie na lepszy sen oraz rozluźnienie.
Zobacz także: Najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Zrobisz go z kilku składników
Złote mleko posiada wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego okresowo warto włączyć je do swojej codziennej diety, zwłaszcza w sezonie wzmożonych zachorowań. Nie zaleca się jednak stosowania go przez długi czas, gdyż duża zawartość przypraw może wpływać drażniąco na śluzówkę żołądka.
Doraźnie, przy osłabieniu czy też chcąc wzmocnić odporność, złote mleko jest naturalnym sposobem na zadbanie o organizm. Zwłaszcza że z łatwością można przygotować ten rozgrzewający i zdrowy napój. Potrzebujesz do tego:
- 1 szklankę mleka (może być krowie lub roślinne - migdałowe, sojowe, kokosowe)
- 1 łyżeczkęa zmielonej kurkumy
- Szczyptę mielonego cynamonu
- Szczyptę zmielonego imbiru
- Szczyptę mielonego czarnego pieprzu (by zwiększyć przyswajanie kurkuminy)
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Sposób przygotowania:
W małym rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu. Dodaj kurkumę, cynamon, czarny pieprz i imbir. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj, aż mleko stanie się gorące, ale nie zacznie wrzeć.
Gorące mleko zdejmij z kuchenki i opcjonalnie dodaj dla smaku miód lub syrop klonowy. Jeśli chcesz, możesz całość lekko ubić, by zyskać kremową konsystencję napoju. Złote mleko pij i podawaj ciepłe.
Może cię zainteresować: Dosypuj do kawy lub owsianki. Wystarczy łyżeczka dziennie, by poczuć luz w pasie
Zobacz też:
Właśnie jest szczyt sezonu. Ten makaron będzie hitem w twojej kuchni
Cynamonowe bułeczki bez zawijania. Wychodzą miękkie i puszyste
Przepis Ewy Wachowicz na kapustę kiszoną. Wychodzi najlepsza dzięki takim proporcjom