Reklama
Reklama

Wszyscy myślą, że taka owsianka jest zdrowa. W rzeczywistości to najgorsze dodatki

Dla wielu osób owsianka jest synonimem diety odchudzającej. I o ile pozytywnych właściwości zdrowotnych nie da się odmówić płatkom owsianym czy mleku, o tyle inaczej sprawa wygląda w przypadku niektórych dodatków. Wystarczy jeden błąd, a przestanie być zdrowa i stanie się bombą kaloryczną. Sprawdź, czego nie dodawać do owsianki.

3 składniki, które sprawią, że owsianka stanie się bombą kaloryczną

Możliwości kompozycji owsianki jest naprawdę wiele. Jednak spora grupa ludzi wręcz uwielbia jeść ją bardzo słodką. Z tego powodu często sięgają po cukier lub słodkie syropy, które także go zawierają. W tym przypadku najlepiej zastąpić te produkty zdrowszymi zamiennikami takimi jak konfitura z aronii, miód, syrop klonowy czy syrop malinowy.

Druga kwestia to słodzone jogurty owocowe, które wiele osób wykorzystuje do przygotowania nocnych owsianek. W skrajnych przypadkach mogą one zawierać nawet 17 g cukru na 100 g. Dużo lepszym wyborem będzie kefir lub jogurt naturalny, a najlepszym rozwiązaniem jest pitny skyr. Nie tylko zawiera on sporo białka, ale także jedynie naturalnie występujące cukry.

Trzeci składnik, którego powinniśmy unikać w owsiankach, jeśli nie chcemy, żeby była bombą kaloryczną, są suszone owoce. Choć znajduje się w nich sporo błonnika, mają również dużo cukru, szczególnie w rodzynkach czy śliwkach. Jeśli przesadzimy z tym dodatkiem, nasza zdrowa owsianka stanie się ogromną porcją kalorii oraz cukrów w jednej, czasem nawet niewielkiej, misce.

Sprawdź również: To najzdrowszy sok świata. Jest w nim więcej witamin, niż w surowym owocu

Jak przygotować zdrową owsiankę?

Zacznijmy od bazy. Jeśli chcemy mieć jak najmniej kalorii w owsiance, najlepiej przyrządzić ją na wodzie. Możemy także wykorzystać mleko. Z kolei, gdy chcemy dodać więcej białka do owsianki, postawmy na pitny skyr. Następnie wybierz dodatki:

  • białko (jeśli nie używasz skyru, dodaj odżywkę białkową),
  • nasiona (chia lub siemię lniane),
  • orzechy i pestki (laskowe, migdały, nerkowce, orzechy włoskie),
  • przyprawy (np. cynamon),
  • słodycz (miód, syrop klonowy, dżem, sok),
  • świeże owoce (jabłka, truskawki, maliny, jagody).

Pamiętajmy jednak, że orzechy, pestki i nasiona, mimo tego, że są zdrowe, mają sporo kalorii, więc warto dodawać je do owsianki z rozwagą.

Zobacz też:

Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to

​Zrób na Dzień Dziecka zamiast pancakes. Idealne na wspólne śniadanie

Wiosną zdeklasują nawet ruskie. Zrób te pierogi, póki trwa sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | śniadanie