Wszyscy myślą, że taka owsianka jest zdrowa. W rzeczywistości to najgorsze dodatki
Dla wielu osób owsianka jest synonimem diety odchudzającej. I o ile pozytywnych właściwości zdrowotnych nie da się odmówić płatkom owsianym czy mleku, o tyle inaczej sprawa wygląda w przypadku niektórych dodatków. Wystarczy jeden błąd, a przestanie być zdrowa i stanie się bombą kaloryczną. Sprawdź, czego nie dodawać do owsianki.
Możliwości kompozycji owsianki jest naprawdę wiele. Jednak spora grupa ludzi wręcz uwielbia jeść ją bardzo słodką. Z tego powodu często sięgają po cukier lub słodkie syropy, które także go zawierają. W tym przypadku najlepiej zastąpić te produkty zdrowszymi zamiennikami takimi jak konfitura z aronii, miód, syrop klonowy czy syrop malinowy.
Druga kwestia to słodzone jogurty owocowe, które wiele osób wykorzystuje do przygotowania nocnych owsianek. W skrajnych przypadkach mogą one zawierać nawet 17 g cukru na 100 g. Dużo lepszym wyborem będzie kefir lub jogurt naturalny, a najlepszym rozwiązaniem jest pitny skyr. Nie tylko zawiera on sporo białka, ale także jedynie naturalnie występujące cukry.
Trzeci składnik, którego powinniśmy unikać w owsiankach, jeśli nie chcemy, żeby była bombą kaloryczną, są suszone owoce. Choć znajduje się w nich sporo błonnika, mają również dużo cukru, szczególnie w rodzynkach czy śliwkach. Jeśli przesadzimy z tym dodatkiem, nasza zdrowa owsianka stanie się ogromną porcją kalorii oraz cukrów w jednej, czasem nawet niewielkiej, misce.
Sprawdź również: To najzdrowszy sok świata. Jest w nim więcej witamin, niż w surowym owocu
Zacznijmy od bazy. Jeśli chcemy mieć jak najmniej kalorii w owsiance, najlepiej przyrządzić ją na wodzie. Możemy także wykorzystać mleko. Z kolei, gdy chcemy dodać więcej białka do owsianki, postawmy na pitny skyr. Następnie wybierz dodatki:
- białko (jeśli nie używasz skyru, dodaj odżywkę białkową),
- nasiona (chia lub siemię lniane),
- orzechy i pestki (laskowe, migdały, nerkowce, orzechy włoskie),
- przyprawy (np. cynamon),
- słodycz (miód, syrop klonowy, dżem, sok),
- świeże owoce (jabłka, truskawki, maliny, jagody).
Pamiętajmy jednak, że orzechy, pestki i nasiona, mimo tego, że są zdrowe, mają sporo kalorii, więc warto dodawać je do owsianki z rozwagą.
Zobacz też:
Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to
Zrób na Dzień Dziecka zamiast pancakes. Idealne na wspólne śniadanie
Wiosną zdeklasują nawet ruskie. Zrób te pierogi, póki trwa sezon