Reklama
Reklama

Wrzuć ten składnik do pasty jajecznej. Będzie wyrazista i kremowa jak masełko

Lubisz jeść pastę jajeczną, ale tradycyjny przepis wydaje ci się zbyt trochę nudny i przewidywalny? Jeśli chcesz, aby była bardziej wyrazista i kremowa jak masełko, powinieneś zrobić jedną rzecz. Wrzuć do niej nietypowy składnik, a cała rodzina będzie błagać o dokładkę. Szczególnie gdy podasz ją na stół wraz ze świeżym pieczywem.

Pasta jajeczna to stary, sprawdzony dodatek do pieczywa, który Polacy kochają, głównie dlatego, że rewelacyjnie sprawdza się jako pożywne śniadanie. Niektórzy jedzą ją także na kolację lub zajadają się nią w formie sycącej przekąski. 

Jej głównym składnikiem są jajka, które są bogatym źródłem białka, witamin (A, D, E, K czy B12), a resztę produktów w przepisie można modyfikować wedle uznania np. zastąpić majonez jogurtem naturalnym/ serkiem wiejskim, aby zmniejszyć kaloryczność. Jeśli chcesz, by pasta jajeczna była bardziej wyrazista i kremowa, wrzuć do niej jeden nietypowy składnik.

Może cię zainteresować: Zbierz w ogrodzie i zrób syrop. Do zimowej herbaty będzie jak znalazł

Nietypowy dodatek do pasty jajecznej. Dzięki niemu będzie wyrazista i kremowa

Twoja pasta jajeczna będzie bardziej wyrazista i aromatyczna, jeśli wrzucisz do niej nietypowy dodatek. Chodzi o suszone pomidory, które mogą sprawić, że to tradycyjne smarowidło wzniesie się na wyższy level smaku.

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami nie tylko zyska nowy charakter, ale będzie też odrobinę bardziej słodkawa i kremowa, dzięki czemu może przypaść do gustu niejadkom. 

Czytaj również: Biszkopt mojej babci nigdy nie opada. Robi go tylko z 3 składników

Przepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami. Sprawdź, jak ją zrobić

Do przygotowania pasty jajecznej z suszonymi pomidorami poza tymi dwoma składnikami potrzebne będą ci także inne produkty. Możesz oczywiście zmodyfikować przepis, jednak staraj się wybierać zdrowe rzeczy, które przysłużą się twojemu organizmowi, dostosowując dietę do swoich potrzeb.

Składniki na pastę jajeczną z pomidorami suszonymi:

  • jajka na twardo - 4 sztuki
  • suszone pomidory np. w oleju - 6 sztuk
  • majonez/ jogurt - 2 łyżki
  • serek kremowy - 1 łyżka
  • musztarda - 1 mała łyżeczka
  • szczypiorek - najlepiej świeży do smaku
  • pieprz, sól - wedle uznania do smaku

Jak zrobić pyszną pastę jajeczną? Zacznij od rozgniecenia jajek za pomocą widelca, kiedy te ostygną i zostaną obrane. Wrzuć je do dużej miski. Po rozdrobnieniu jaj odsącz suszone pomidory z nadmiaru tłuszczu, pokrój na kawałki i dołóż je do pasty. 

Dodaj także pomidory, serek, majonez lub jogurt, musztardę, szczypiorek oraz przyprawy. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Nie przejmuj się brakiem idealnie gładkiej konsystencji, pasta powinna mieć nawet lekkie grudki. Dopraw ją i dodaj odrobinę soku z cytryny, jeśli lubisz.

Zobacz też:

​Olej z jednej z najzdrowszych przypraw. Pomaga na odporność, trawienie i koi nerwy

Tyle minut gotuj kukurydzę. Będzie smaczna i chrupiąca, a nie miękka i mdła

Ta sałatka to hit na upalne dni. Orzeźwia i sprawdzi się do obiadu lub na grilla

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | śniadania | dieta