Reklama
Reklama

Wrzuć odrobinę do kapuśniaku, a zyskasz całkiem nowy smak. Rodzina poprosi o dokładkę

Kapuśniak to zupa, która dla wielu osób jest kojarzona z czasami dzieciństwa. Smakował wspaniale ze względu na swojskie mięso, domową kiszoną kapustę i warzywa z ogródka babci. Przepisów na tę zupę jest wiele, jednak my pokusiliśmy się o dodanie do niej pewnego składnika. O jakim mowa? Sprawdź już teraz.

Kapuśniak to popularna zupa, którą często gotowały nasze babcie. Obecnie również gości w polskiej kuchni. Swój oryginalny smak zawdzięcza kapuście kiszonej oraz mieszance mięs. Warto jednak trochę zmodyfikować tę tradycyjną zupę i dorzucić do niej trochę grzybów. Według nas jej smak ulegnie zmianie na lepsze. Sprawdź przepis i zaskocz swoją rodzinę innym obiadem

Składniki do przygotowania kapuśniaku z grzybami

Kapuśniak musi zawierać kiszoną kapustę, będącą głównym składnikiem. Nie wyobrażamy sobie tej zupy bez mieszanki mięs w postaci wędzonego boczku, żeberek i kiełbasy. Oprócz tych składników warto dorzucić także suszone grzyby. To właśnie one nadadzą kapuśniakowi oryginalnego smaku. 

Lista składników:

  • 1 l bulionu;
  • 500 g kapusty kiszonej;
  • 500 g żeberek;
  • 200 g kiełbasy;
  • 200 g wędzonego boczku;
  • 200 g suszonych grzybów;
  • 3 marchewki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • 5 ziemniaków;
  • 3 liście laurowe;
  • 3 ziarna ziela angielskiego;
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przepis na kapuśniak z grzybami

Mięso podzielone na małe kawałki zalewamy bulionem i pozostawiamy na średnim ogniu, zagotowując je. Jednocześnie zajmujemy się suszonymi grzybami, które należy zalać ciepłą wodą i zostawić  na około 30 minut, aby namiękły. Po tym czasie odcedzamy warzywa.

Marchewki, czosnek i cebule obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni. Później dodajemy warzywa do bulionu z mięsami, a także wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie

W kolejnym kroku obieramy ziemniaki, kroimy je i dorzucamy do reszty składników. Później zajmujemy się kapustą kiszoną: płuczemy ją pod zimą wodą, siekamy, podsmażamy i dodajemy do zupy, gdy ziemniaki staną się miękkie. W tym momencie kapuśniak doprawiamy solą i pieprzem według uznania. 

Na sam koniec wrzucamy pokrojone grzyby i gotujemy kapuśniak przez około 20 minut. Najlepiej jeść tę zupę z pieczywem, posmarowanym masłem. Dekorujemy ją natką pietruszki. 

Zobacz też:

To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z aż 12 warstw

"Sałatka teściowej" od dawna króluje na moim stole. To nieoczywiste połączenie składników jest hitem

Ten napój pobudza lepiej, niż kawa. Przepis ma kilkaset lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa