Wrzuć odrobinę do kapuśniaku, a zyskasz całkiem nowy smak. Rodzina poprosi o dokładkę
Kapuśniak to zupa, która dla wielu osób jest kojarzona z czasami dzieciństwa. Smakował wspaniale ze względu na swojskie mięso, domową kiszoną kapustę i warzywa z ogródka babci. Przepisów na tę zupę jest wiele, jednak my pokusiliśmy się o dodanie do niej pewnego składnika. O jakim mowa? Sprawdź już teraz.
Kapuśniak to popularna zupa, którą często gotowały nasze babcie. Obecnie również gości w polskiej kuchni. Swój oryginalny smak zawdzięcza kapuście kiszonej oraz mieszance mięs. Warto jednak trochę zmodyfikować tę tradycyjną zupę i dorzucić do niej trochę grzybów. Według nas jej smak ulegnie zmianie na lepsze. Sprawdź przepis i zaskocz swoją rodzinę innym obiadem.
Kapuśniak musi zawierać kiszoną kapustę, będącą głównym składnikiem. Nie wyobrażamy sobie tej zupy bez mieszanki mięs w postaci wędzonego boczku, żeberek i kiełbasy. Oprócz tych składników warto dorzucić także suszone grzyby. To właśnie one nadadzą kapuśniakowi oryginalnego smaku.
Lista składników:
- 1 l bulionu;
- 500 g kapusty kiszonej;
- 500 g żeberek;
- 200 g kiełbasy;
- 200 g wędzonego boczku;
- 200 g suszonych grzybów;
- 3 marchewki;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 cebule;
- 5 ziemniaków;
- 3 liście laurowe;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz.
Mięso podzielone na małe kawałki zalewamy bulionem i pozostawiamy na średnim ogniu, zagotowując je. Jednocześnie zajmujemy się suszonymi grzybami, które należy zalać ciepłą wodą i zostawić na około 30 minut, aby namiękły. Po tym czasie odcedzamy warzywa.
Marchewki, czosnek i cebule obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni. Później dodajemy warzywa do bulionu z mięsami, a także wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
W kolejnym kroku obieramy ziemniaki, kroimy je i dorzucamy do reszty składników. Później zajmujemy się kapustą kiszoną: płuczemy ją pod zimą wodą, siekamy, podsmażamy i dodajemy do zupy, gdy ziemniaki staną się miękkie. W tym momencie kapuśniak doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Na sam koniec wrzucamy pokrojone grzyby i gotujemy kapuśniak przez około 20 minut. Najlepiej jeść tę zupę z pieczywem, posmarowanym masłem. Dekorujemy ją natką pietruszki.
Zobacz też:
Tego dania nie zostawiaj na ostatnią chwilę. Przygotuj na kilka dni przed Wigilią
100 lat temu był na każdym wigilijnym stole. Teraz mało kto pamięta o tym daniu
Świąteczny bigos nigdy nie był lepszy. Odkąd go tym podlewam, znika ze stołu w 5 minut