Reklama
Reklama

Włoska zupa, którą pokochali Polacy. Z tego przepisu wychodzi najlepsza

Nie bez powodu włoska kuchnia jest uznawana za jedną z najbardziej smakowitych. Aromatyczne makarony, cudowne pizze czy słodkie desery z Italii znane są na całym świecie. Mało kto wiąże jednak Włochów z pysznymi zupami. Poznaj przepis na minestrone prosto z Półwyspu Apenińskiego, które pokochali Polacy.

Składniki na włoskie minestrone

Do przygotowania włoskiej zupy jarzynowej, czyli minestrone, potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 1 l bulionu,
  • 1 marchew,
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej,
  • 1 pietruszka,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • garść startego parmezanu,
  • kilka listków bazylii,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • suszony tymianek.

Minestrone możesz również podawać z ulubionym makaronem lub grzankami.

Sprawdź również: Kupujesz masło bez laktozy? Katarzyna Bosacka nie ma dla ciebie dobrych wiadomości

Jak przygotować najlepsze minestrone?

Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia cebuli, cukinii, marchwi, pietruszki oraz selera naciowego w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć pokrojone warzywa i smaż je przez około 5 minut. W międzyczasie podgrzej bulion (może być warzywny lub mięsny) i zalej nim podsmażone warzywa. Zalane bulionem warzywa gotuj do momentu, gdy lekko zmiękną, a bulion trochę odparuje.

Po tym czasie do garnka dodaj passatę pomidorową, białą fasolę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj minestrone przez kolejne 5 minut. Minestrone przelej do misek, posyp startym parmezanem oraz udekoruj listkami bazylii. Jeśli chcesz, możesz podawać "włoską jarzynową" z makaronem lub aromatycznymi grzankami.

Zobacz też:

Ta ryba jest chudsza i smaczniejsza od karpia. Polska szlachta jadła ją co roku

Babcia zdradziła mi, jak robi swoje popisowe ciasto na pierogi. Ten składnik zaskakuje

Piernik dla spóźnialskich. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę i wyjdzie świetnie

INTERIA.PL