Włoska zupa, którą pokochali Polacy. Z tego przepisu wychodzi najlepsza
Nie bez powodu włoska kuchnia jest uznawana za jedną z najbardziej smakowitych. Aromatyczne makarony, cudowne pizze czy słodkie desery z Italii znane są na całym świecie. Mało kto wiąże jednak Włochów z pysznymi zupami. Poznaj przepis na minestrone prosto z Półwyspu Apenińskiego, które pokochali Polacy.
Do przygotowania włoskiej zupy jarzynowej, czyli minestrone, potrzebne będą następujące składniki:
- 1 cebula,
- 1 cukinia,
- 1 l bulionu,
- 1 marchew,
- 1 opakowanie passaty pomidorowej,
- 1 pietruszka,
- 1 puszka białej fasoli,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łodygi selera naciowego,
- garść startego parmezanu,
- kilka listków bazylii,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- suszony tymianek.
Minestrone możesz również podawać z ulubionym makaronem lub grzankami.
Sprawdź również: Kupujesz masło bez laktozy? Katarzyna Bosacka nie ma dla ciebie dobrych wiadomości
Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia cebuli, cukinii, marchwi, pietruszki oraz selera naciowego w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć pokrojone warzywa i smaż je przez około 5 minut. W międzyczasie podgrzej bulion (może być warzywny lub mięsny) i zalej nim podsmażone warzywa. Zalane bulionem warzywa gotuj do momentu, gdy lekko zmiękną, a bulion trochę odparuje.
Po tym czasie do garnka dodaj passatę pomidorową, białą fasolę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj minestrone przez kolejne 5 minut. Minestrone przelej do misek, posyp startym parmezanem oraz udekoruj listkami bazylii. Jeśli chcesz, możesz podawać "włoską jarzynową" z makaronem lub aromatycznymi grzankami.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia