Wiosenna zupa z przepisu Ewy Wachowicz. Główny składnik zaskakuje
Po zimie, gdzie królowały dość tłuste potrawy, przyszedł czas na wiosnę i o wiele lżejsze posiłki. Świetnym rozwiązaniem w tym przypadku będą zupy — botwinka, jarzynowa czy szczawiowa. Sprawdź przepis na eksperymentalną wiosenną zupę z przepisu Ewy Wachowicz, którą przygotują nawet niedoświadczeni kucharze.
Pierwsze wzmianki o zupie cytrynowej sięgają XVIII wieku, kiedy to "cytrynowe polewki" przygotowywano dla chorych. Aktualnie jest to pełnowartościowa zupa, do której przyrządzenia potrzebujesz:
- 1 cebulę,
 - 1 cytrynę,
 - 1 kiszonego ogórka,
 - 1 marchew,
 - 1 pietruszkę,
 - 1 selera,
 - 1 udko z kurczaka,
 - 2 żółtka,
 - 220 g śmietany 18%,
 - liść laurowy.
 
Zupę cytrynową można przygotować w dwóch wersjach, zarówno na bulionie mięsnym, jak i bez niego. Najlepiej podawać ją z ulubionym ryżem bądź kaszą — najlepiej sprawdzi się jęczmienna perłowa.
Sprawdź również: To ciasto do kawy smakuje niebiańsko. Teściowa będzie prosić o przepis
Do garnka wlej 1,5 litra wody, włóż udko z kurczaka i gotuj 10 minut. W międzyczasie obierz i pokrój marchew, pietruszkę i selera. Cebulę przekrój na pół i zrumień nad palnikiem lub na ruszcie, a następnie dorzuć do garnka. Po 20 minutach wyjmij udko z kurczaka, obierz dokładnie całe mięso, pokrój i wrzuć ponownie do bulionu. W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny, dwa żółtka oraz śmietanę. Dodaj całość do zupy i cały czas mieszaj, dopraw solą i pieprzem. Kiszonego ogórka pokrój w kostkę i dorzuć do garnka. Zupa cytrynowa jest gotowa i może trafiać na stół!
Zobacz też:
Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. Ten farsz zaskakuje
Mało kto regularnie po niego sięga, a szkoda. Działa cuda na jelita i odporność
Kiedyś podawano go do każdego obiadu. Dzisiaj ponownie wraca do łask