Reklama
Reklama

Wigilijne uszka z przepisu siostry Anastazji wychodzą palce lizać. Lepiej razu zrób podwójną porcję

Podobnie jak wielu Polaków nie wyobrażasz sobie wieczerzy wigilijnej bez tradycyjnego czerwonego barszczu z uszkami? To dobrze, ale nie kupuj gotowych ze sklepu. Te przygotowane w domu będą o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Zwłaszcza jeśli w tym roku zrobisz je według przepisu siostry Anastazji, która do wigilijnych uszek dodaje jeden sekretny składnik.

Książki kucharskie siostry Anastazji to receptury, które od lat inspirują Polaków, mających ochotę doskonalić się w sztuce przyrządzania tradycyjnych polskich dań. Szczególnie teraz, w okresie świątecznym zagląda do nich wielu fanów smacznego gotowania. 

Zwłaszcza tych, którzy są ciekawi, jak zrobić idealne uszka do wigilijnego barszczu. Jeżeli tobie również nie zawsze wychodzą one tak smaczne, jakbyś oczekiwała, a chciałabyś nauczyć się robić je lepiej, koniecznie sprawdź poniższy przepis.

Siostra Anastazja zawsze dodaje ten składnik do wigilijnych uszek. Dlatego są takie smaczne

Sekretem obłędnego smaku wigilijnych uszek siostry Anastazji jest sekretny składnik, który zawsze wkłada ona do środka tego tradycyjnego dania. Zaglądając do jej przepisu, na pewno nie znajdziesz wzmianki o kapuście ani wymyślnych gatunkach grzybów, które radzą dodawać w swoich recepturach niektórzy kucharze. Siostra Anastazja stawia na prostotę, do uszek dodając pospolite pieczarki. 

Może cię zainteresować: Wigilijny makowiec na święta z przepisu siostry Anastazji. Bije na głowę inne wypieki

Przepis na wigilijne uszka siostry Anastazji. Wychodzą palce lizać

Zanim zaczniesz robić uszka do czerwonego barszczu, powinieneś udać się do sklepu w poszukiwaniu niezbędnych składników potrzebnych do ich przygotowania. Produkty te są raczej powszechnie spotykane i tanie, więc wystarczy, że udasz się do osiedlowego "spożywczaka". 

Niezbędne składniki na uszka z przepisu siostry Anastazji to:

  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 500 g mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • 250 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oliwy/ oleju.
  • sól i pieprz

Przygotowanie uszek zacznij od przygotowania farszu. W tym celu posiekaj moczone przez noc pieczarki i pokrój cebulę w drobną kostkę. Później składniki musisz smażyć je na patelni do momentu, aż pozbędziesz się nadmiaru wody. Dopraw grzyby solą i pieprzem.

Ciasto również zrobisz bardzo łatwo. Po prostu przesiej mąkę do miski, wrzuć do niej 1 jajko i oliwę. Wyrób ciasto, co jakiś czas dodając do niego odrobinę wody, aż uzyskasz gładką i jednolitą, elastyczną konsystencję. Odstaw je pod przykryciem na pół godziny, a później możesz zabierać się za lepienie uszek. Gdy znajdzie się w nich farsz, gotuj je i wyjmij z garnka po upływie 3 minut od chwili, w której wypłyną z wrzątku.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta