Reklama
Reklama

Idealny makowiec na święta z przepisu siostry Anastazji. Bije na głowę inne wypieki

Makowiec Siostry Anastazji to jeden z najsmaczniejszych wypieków, jakimi w tym roku możesz delektować się w Boże Narodzenie. Jeżeli przygotujesz go według tego przepisu, wszyscy goście na pewno zachwycą się jego odświętnym wyglądem, delikatnym smakiem oraz puszystą konsystencją. Takiego ciasta na pewno jeszcze nie jadłaś.

Makowiec siostry Anastazji - najlepsze ciasto na święta

Przepisy siostry Anastazji cieszą się dużym zainteresowaniem szczególnie przed świętami. Jest to bowiem okres, w którym najbardziej zależy nam na tym, aby przygotować smaczne potrawy dla całej rodziny. 

Jeżeli w tej chwili poszukujesz sprawdzonego przepisu na wypiek, który w Boże Narodzenie zachwyci wszystkich krewnych, koniecznie zainspiruj się tym przepisem na makowiec siostry Anastazji. Na pewno nie pożałujesz, jeśli posłuchasz jej cukierniczych wskazówek. 

Stosuj te rady siostry Anastazji, a makowiec na święta wyjdzie ci idealny

Jednym z sekretów obłędnego smaku sernika siostry Anastazji jest smaczne ciasto. Najpierw zawsze wkłada ona do woreczka i zanurza w chłodnej wodzie na około 20 minut i to dlatego później ma ono delikatny smak i puszystą konsystencję. Dzięki takiej metodzie przygotowania nie trzeba też długo czekać, aż ciasto drożdżowe wyrośnie, tylko można od razu wziąć się za zawijanie i pieczenie smacznego deseru.

Niezwykle istotne jest również nadzienie. Siostra Anastazja unika wykorzystywania do ciast gotowych mas, tylko przygotowuje je sama. Do makowca miesza sparzony i dwukrotnie zmielony mak wraz z miodem, bakaliami, żółtkami i  białkami jajek. 

I oczywiście polewa również przygotowana jest przez siostrę Anastazję samodzielnie z lukru mandarynkowego, zrobionego ze świeżo wyciśniętych owoców z cukrem pudrem.

Może cię zainteresować: Piernik z przepisu siostry Anastazji. Rozpływa się w ustach                   

Przepis na makowiec siostry Anastazji. Goście na pewno zachwycą się jego smakiem

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie makowca według przepisu siostry Anastazji, najpierw wybierz się na zakupy po składniki, których użyjesz do zrobienia ciasta i masy. 

Na ciasto drożdżowe potrzebne będą ci: 

  • 750 g mąki pszennej,
  • 350 g masła,
  • 3 żółtka jaj,
  • 250 ml śmietany,
  • 80 g drożdży świeżych
  • odrobina  ciepłego mleka,
  • 3-4 duże łyżki cukru,
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli.

Na masę makową potrzebne będą ci:

  • 400 g sparzonego i dwa razy zmielonego maku,
  • 4 żółtka jaj
  • 6 białka jaj,
  • 150 g masła,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 100 g siekanych orzechów włoskich,
  • 100 g migdałów,
  • 100 g rodzynek,
  • skórka pomarańczowa.
  • olejek migdałowy,
  • odrobina soli.

Najpierw zrób zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, niewielkiej ilości cukru i mąki. Odstaw go na kwadrans, a później połącz z mąką, resztą cukru, proszkiem do pieczenia, solą, posiekanym masłem, żółtkami ze śmietaną i wszystko zagnieć. Gdy ciasto zrobi się jednolite, zapakuj je w woreczek i zanurz w zimnej wodzie na 20 minut. Kiedy zacznie wypływać i pękać, wyjmij i odstaw je na deskę.  

Przygotowanie masy makowej zacznij od wymieszania maku z rozpuszczonym masłem, miodem, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Składnik wymieszaj, dodaj do nich żółtka, olejek zapachowy oraz bakalie. Gdy masa będzie gotowa, podgrzewaj ją przez 5 minut na patelni i odtudź. W tym czasie możesz ubić białka, a później połącz je z masą makową. 

Ciasto drożdżowe oraz masę makową podziel na trzy równe porcje (oba). Każdą rozwałkuj i posmaruj masą, a gdy będą gotowe, umieść je w keksówkach i włóż do otwartego piekarnika (drzwiczki) ustawionego na 50 stopni Celsjusza. Kiedy makowce wyrosną, piecz je w 180 stopniach przez około 45 minut. Wyjmij, poczekaj, aż ostygną i możesz się delektować wypiekiem.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta