Te bezy zrobisz nawet gdy nie masz jajek. Smakują lepiej niż tradycyjne
Wydaje ci się, że weganie mogą o prawdziwych bezach tylko pomarzyć? Ten przepis jest dowodem na to, że nie musi tak być. Słodka przekąska w tej wersji jest jeszcze pyszniejsza. Przygotujesz ją z czegoś, co zazwyczaj uważasz za kuchenny odpad.
W wegańskim przepisie na bezy jajka zastąpisz płynem z puszki po ciecierzycy. Zwany jest on alufagą i zazwyczaj wylewasz ją do zlewu.
Składniki:
- 120 ml aquafaby (czyli płyn z ciecierzycy z puszki);
- 130 g cukru;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub kakao, jeśli wolisz wersję kakaową).
Przygotowanie:
Zacznij od ubicia aquafaby na sztywną pianę. Trzy łyżki tego płynu odpowiadają mniej więcej jednemu białku. Gdy piana będzie już lśniąca i sztywna, stopniowo dodawaj cukier, a następnie delikatnie wmieszaj sok z cytryny i skrobię albo kakao. Mieszaj bardzo ostrożnie, by nie stracić objętości.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego lub wyjmij łyżeczką i formuj bezowe "kopczyki" na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do około 120 °C przez około 2 godziny. Po wystudzeniu możesz udekorować bezy malinami, kiwi albo innymi ulubionymi owocami - owoce przełamią słodycz i dodadzą lekkości.
Czytaj też: Dodaj to do jajecznicy. Wyjdzie puszysta i smaczna, jak nigdy wcześniej
Przygotowywanie bezy w wersji bez jajek niesie za sobą wiele korzyści. Przede wszystkim dlatego, że płyn z ciecierzycy działa jako świetny zamiennik białek jajek. Spulchnia masę, emulguje składniki i pozwala uzyskać strukturę bardzo zbliżoną do klasycznej bezy. Dzięki temu osoby na diecie wegańskiej lub te, które chcą ograniczyć spożycie produktów odzwierzęcych, mogą cieszyć się deserem bez kompromisu w kwestii smaku.
Dodatkowo przepis wpisuje się w ideę ograniczania marnowania jedzenia i tworzenia zbędnych odpadów. Składnik, który zwykle trafia do śmietnika, staje się bazą pysznego wypieku. Warto więc spróbować tej wersji bezy bo jest równie chrupiąca i puszysta w środku jak tradycyjna.
Zobacz też:
Za rzadko ląduje na talerzach seniorów. Działa na lepsze trawienie i pracę serca
Jedz, gdy masz ochotę na słodycze. Przyspiesza metabolizm i poprawia koncentrację
To najlepszy dodatek do gęsiny. Smakuje, jak w najdroższej restauracji