Wielu uważa ją za ozdobę świątecznego stołu. Mało kto wie, że pomaga spalić boczki i odmładza
Choć posiada wiele zdrowotnych właściwości, pojawia się na naszych stołach tylko w okresie Wielkanocy, stanowiąc zieloną ozdobę. Warto jednak to zmienić i na stałe włączyć rzeżuchę do swojej diety. Wspiera bowiem pracę jelit, a także pomaga w odchudzaniu. Zalet ma jednak o wiele więcej, dlatego poznaj najważniejsze z nich.
Rzeżucha to dla wielu osób nieodłączny symbol świąt wielkanocnych. Niewielkie, zielone listki wyrastają z ziarenek położonych na wilgotnej wacie czy też ligninie. To element świątecznych dekoracji, który kojarzy się z odrodzeniem i budzącą się do życia przyrodą. Zaraz po świętach rzeżucha odchodzi jednak w zapomnienie. A szkoda, gdyż pełna jest witamin i cennych właściwości zdrowotnych.
Tradycja siania rzeżuchy na Wielkanoc sięga już dawnych czasów i silnie związana jest z symboliką wiosny, czyli odrodzenia, świeżości i nadziei. Należy do rodziny kapustowatych i choć wygląda dość niepozornie, wyróżnia się oryginalnym zapachem i dość pikantnym smakiem. Zazwyczaj na wielkanocnym stole pełni funkcję ozdoby bądź jako dodatek do jednego z dań. Można ją zasiać nawet na kilka dni przed świętami, gdyż charakteryzuje się szybkim tempem wzrostu.
Mało osób zdaje sobie jednak sprawę, że w tych niepostrzegalnych listkach kryje się tak wiele dobrego. Rzeżucha jest bowiem bogatym źródłem witamin, takich jak A, C, K i witaminy z gruby B, a także minerałów, wśród których wymienia się żelazo, wapń, mangan, cynk czy jod. Nie można nie wspomnieć także o kwasie foliowym.
Dodatkowo to źródło błonnika i antyoksydantów, które wspierają odporność oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Tym samym niepozorna rzeżucha, która zyskuje popularność wyłącznie w okresie Wielkanocny, powinna znaleźć stałe miejsce w diecie jako źródło wielu cennych składników odżywczych.
Zobacz także: To ciasto to mój pewniak na Wielkanoc. Goście nie kończą na jednym kawałku
Poprzez tak bogaty skład rzeżucha wspiera organizm wielotorowo. Może przynieść między innymi korzyści osobom, które cierpią na problemy trawienne, gdyż pobudza apetyt, a także wspomaga trawienie. Wspiera także metabolizm, przez co powinny się nią zainteresować osoby będące na diecie. Dodatkowo wykazuje działania moczopędnie, dlatego polecana jest osobom zmagającym się z chorobą nerek.
Rzeżucha poprzez swój skład dobra jest także dla osób z anemią, chorobą wieńcową, zaburzeniami krążenia, niedoczynnością tarczycy, a także z reumatyzmem. Co ciekawe, nasiona rzeżuchy połączone z miodem wykazują działanie wykrztuśne, przez co okazują się być pomocne przy infekcjach dróg oddechowych.
Dzięki obecności witaminy A rzeżucha wpływa na zdrowie skóry i wzorku. Poprzez antyoksydanty chroni także skórę przed uszkodzeniami i przedwczesnym starzeniem się. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwtrądzikowe i nawilżające, dzięki czemu poprawia wygląd skóry, a także włosów i paznokci. Z kolei witamina C stymuluję produkcję kolagenu, tak cennego w kontekście elastyczności skóry.
Warto więc rzeżuchą interesować się przez cały rok, a nie tylko w okresie Wielkanocy. To pełen składników odżywczych element diety, po który dobrze sięgać regularnie. Zwłaszcza że można ją dodać niemal do każdego dania. Pasuje, chociażby do zup, serów czy sałatek. Co ciekawe, można ją jeść surową, ale także i po ugotowaniu.
Może cię zainteresować: Są zdrowe i smaczne, ale te osoby powinny ich unikać. Sprawdź, czy rzodkiewki są dla ciebie
Zobacz też:
Tak zrobisz najlepszą sałatkę z kalafiorem. Nawet nie musisz go gotować
Mniej znany od oscypka, a znacznie zdrowszy. Ten ser warto włączyć do diety
Zapomnij o nijakiej pomidorówce. Wystarczy 1 dodatek, by smakowała lepiej, niż u babci