Zrób taką sałatkę na święta. Goście będą zachwyceni smakiem i chrupkością
Lekka, chrupiąca i idealna na wiosnę. Taka właśnie jest sałatka z kalafiora, która stanie się twoją ulubioną. Wystarczy, że przygotujesz ją raz, a z pewnością przepadniesz na jej punkcie. Zbliżająca się Wielkanoc będzie idealną okazją do przetestowania tej receptury. To prosty i smaczny sposób na włączenie wartościowych warzyw do swojej diety. Dowiedz się więc, jak przygotować wiosenną sałatkę z kalafiora.
Wiosna to dobry czas na włączenie więcej warzyw do swojej diety. To również okres, w którym chętniej sięgamy po lekkie i świeże dania. Takim właśnie jest sałatka z kalafiora, którą można podawać solo lub jako dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdzi się na świąteczny stół. Z pewnością zachwyci gości, którzy szybko zapomną o klasycznej jarzynowej.
Kalafior to jeden z symboli nadejścia wiosny. Warzywo to jest prawdziwą bombą witaminową, która jest przy tym bogata w błonnik i przeciwutleniacze. Ponadto to niskokaloryczna opcja, którą warto włączyć do swojej codziennej diety. Kalafior wpływa między innymi na odporność czy pracę układu trawiennego. W wersji surowej nie traci swoich właściwości, dlatego sałatka z jego udziałem to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o wiosenne propozycje.
To również dobra opcja na spróbowanie czegoś nowego, jeśli chodzi o menu na Wielkanoc. Tradycyjna sałatka jarzynowa to klasyk, ale sałatka z surowego kalafiora z pewnością zaskoczy gości i posmakuje każdemu. Będą prosić o dokładkę i przy tym o przepis. Sałatka z wykorzystaniem kalafiora jest chrupiąca i smaczna. W dodatku świetnie komponuje się z innymi świątecznymi przysmakami, takimi jak jajka czy pieczone mięsa.
Warto wykorzystać ten wiosenny skarb, który smakuje lekko orzechowo i pikantnie, przez co idealnie wpasowuje się w świąteczne nuty smakowe. W połączeniu z innymi składnikami takimi jak ogórki czy koperek tworzy doskonałą propozycję wiosennego przysmaku, który z pewnością zrobi furorę.
Zobacz także: Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę
Surowy kalafior jest niezwykle chrupki i bogaty w cenne składniki odżywcze. Wiele osób preferuje jednak starcie go na tarce o drobnych oczkach, aby wykorzystać go w formie “ryżu". Dzięki temu można wykorzystać nawet i twarde nóżki kalafiora, które pełne są witamin i minerałów. Do przygotowania tej smakowitej sałatki będziesz potrzebować:
- 1 kalafior średniej wielkości
- 5 ogórków konserwowych
- Pęczek koperku
- Natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 ½ łyżki majonezu
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie sałatki zacznij od starcia umytego kalafiora na tarce o drobnych oczkach. Pokrój ogórki w kostkę i dodaj do kalafiora. Posiekaj koperek i natkę pietruszki najdrobniej jak tylko to możliwe.
W osobnej miseczce połącz majonez z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj przygotowany sos z pokrojonymi składnikami i następnie całość dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw sałatkę na chwilę do lodówki, aby smaki “się przegryzły". Smacznego!
Zobacz też:
Tak zrobisz błyskawiczny i zdrowy obiad z air fryera. Wystarczy 10 minut
To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go nawet początkujący
Teściowa zawsze na wiosnę robi te pierogi. Są o niebo lepsze niż ruskie