Reklama
Reklama

​Większość z nas źle gotuje ryż. Znany kucharz wskazuje błąd, który psuje smak

Ryż to jeden z najczęściej wybieranych produktów spożywczych na całym świecie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw obiadowych, zapiekanek, a nawet dań na słodko. Jednak zdarza się, że podczas gotowania wychodzi kleisty czy papkowaty. Dowiedz się, jak ugotować idealny ryż według Gordona Ramsaya.

Gordon Ramsay jest światowej sławy brytyjskim szefem kuchni, a jego londyńska restauracja nieprzerwanie od 2001 roku utrzymuje 3 gwiazdki Michelin. Bez wątpienia jest to osoba, która może nauczyć nas, jak ugotować idealny ryż.

Gordon Ramsay wskazuje kluczowe elementy gotowania idealnego ryżu

Podstawą gotowania idealnego ryżu są odpowiednie proporcje. Do jednej części ryżu powinniśmy dodać 1,5 części zimnej wody. Kolejnym krokiem będzie jego umycie. W tym celu Gordon Ramsay radzi wysypać ryż na sitko i dokładnie polać go zimną wodą. Dzięki temu pozbędziemy się kurzu oraz skrobi, która znajduje się na ziarenkach ryżu. Następnie ryż przesypujemy do rondla i... doprawiamy. Większość z nas jedynie go soli, jednak Gordon Ramsay radzi, by oprócz soli dodać do niego jeszcze świeżo zmielony pieprz, a nawet ziarna kardamonu czy gwiazdki anyżu. Dzięki temu będzie niezwykle aromatyczny.

Sprawdź również: Są jeszcze lepsze niż jagodzianki. Z tego przepisu robiła je moja babcia

Pamiętaj o tej jeden rzeczy po ugotowaniu ryżu

Do rondelka dolewamy odpowiednią ilość zimne wody, przykrywamy i zagotowujemy. Musimy obserwować cały proces, gdyż w momencie, gdy woda się zagotuje, powinniśmy skręcić moc palnika na najmniejszą. Można powiedzieć, że w tym momencie przechodzimy z klasycznego gotowania do parowania ryżu. Powinniśmy mu dać od 8 do 10 minut w takich warunkach.

Po tym czasie możemy go wyjąć i zrobić ostatnią, kluczową rzecz. Gordon Ramsay w tym momencie pozbywa się z rondelka ziaren kardamonu i gwiazdek anyżu, a następnie miesza ryż widelcem. Dzięki temu będzie idealnie lekki i puszysty. Smacznego!

Zobacz też:

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd

Anna Lewandowska jesienią robi taki rosół. Niektóre składniki mogą zaskoczyć

Instagram
Dowiedz się więcej na temat: przepisy