Reklama
Reklama

​Wiecznie psułem kaszankę. Dzięki babcinemu trikowi wychodzi perfekcyjna

Bez wątpienia kaszanka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników — jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Jednak z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że winny może być sposób jej przygotowania. Poznaj przepis na pyszną smażoną kaszankę z cebulką, która dzięki babcinemu trikowi zawsze wychodzi perfekcyjna.

Składniki na smażoną kaszankę

Oczywiście najważniejszym składnikiem tego przepisu jest sama kaszanka. Zadbajmy o to, by była świeża i przygotowana z dobrej jakości składników. Warto jednak pamiętać o dodatkach. Do przygotowania idealnej smażonej kaszanki będzie nam potrzebna:

  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 pęta kaszanki,
  • sól, pieprz.

Kluczowym składnikiem tego przepisu, o którym wiele osób zapomina, jest cukier. Choć dodajemy tylko łyżeczkę, odgrywa on niebagatelną rolę w karmelizowaniu cebulki. Lekką słodycz równoważy z kolei aromatyczny majeranek, idealnie współgrający z kaszanką.

Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna

Smażona kaszanka — sposób przygotowania

Zacznij od wcześniejszego wyjęcia kaszanki z lodówki, by miała temperaturę pokojową. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w nieco grubsze pióra. Teraz najważniejszy trik tego przepisu — pokrojoną cebulę delikatnie solimy, a także dodajemy łyżeczkę cukru. Dzięki temu puści soki, a cukier przyspieszy proces karmelizacji. Następnie dodajemy majeranek i całość mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i po chwili dodajemy cebulkę. Cały czas mieszamy.

Sprawdź również: Pij kawę z tą przyprawą. Przyspiesza metabolizm, pomaga w dolegliwościach trawiennych

Po chwili zeszkloną cebulkę przesuwamy na jedną część patelni, a na drugą wkładamy kaszankę. Nie zdejmujemy z niej osłonek, ale staramy się je mocno przypiec, by były chrupiące. Cebulę często mieszamy, by się nie spaliła. Na koniec łączymy kaszankę z cebulą, dodajemy łyżkę masła i dwie łyżki wody, patelnię przykrywamy, po chwili wyłączamy kuchenkę i zostawiamy smażoną kaszankę na moment, by odpoczęła. Smażona kaszanka świetnie smakuje z ziemniakami, a także obowiązkowo musi być podana z kiszonkami — ogórkami lub kapustą.

Zobacz też:

Te grzyby lepiej smakują w zupie, niż borowiki. Jednak nie łatwo je znaleźć

Dodajesz to do serka wiejskiego? Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Te owoce otulają jelita jak kołderka. Są ultrazdrowe, ale mało znane

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepis | szybkie dania