Reklama
Reklama

​Wiecznie psułem kaszankę. Dzięki babcinemu trikowi wychodzi perfekcyjna

Bez wątpienia kaszanka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników — jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Jednak z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że winny może być sposób jej przygotowania. Poznaj przepis na pyszną smażoną kaszankę z cebulką, która dzięki babcinemu trikowi zawsze wychodzi perfekcyjna.

Składniki na smażoną kaszankę

Oczywiście najważniejszym składnikiem tego przepisu jest sama kaszanka. Zadbajmy o to, by była świeża i przygotowana z dobrej jakości składników. Warto jednak pamiętać o dodatkach. Do przygotowania idealnej smażonej kaszanki będzie nam potrzebna:

  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 pęta kaszanki,
  • sól, pieprz.

Kluczowym składnikiem tego przepisu, o którym wiele osób zapomina, jest cukier. Choć dodajemy tylko łyżeczkę, odgrywa on niebagatelną rolę w karmelizowaniu cebulki. Lekką słodycz równoważy z kolei aromatyczny majeranek, idealnie współgrający z kaszanką.

Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna

Smażona kaszanka — sposób przygotowania

Zacznij od wcześniejszego wyjęcia kaszanki z lodówki, by miała temperaturę pokojową. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w nieco grubsze pióra. Teraz najważniejszy trik tego przepisu — pokrojoną cebulę delikatnie solimy, a także dodajemy łyżeczkę cukru. Dzięki temu puści soki, a cukier przyspieszy proces karmelizacji. Następnie dodajemy majeranek i całość mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i po chwili dodajemy cebulkę. Cały czas mieszamy.

Sprawdź również: Pij kawę z tą przyprawą. Przyspiesza metabolizm, pomaga w dolegliwościach trawiennych

Po chwili zeszkloną cebulkę przesuwamy na jedną część patelni, a na drugą wkładamy kaszankę. Nie zdejmujemy z niej osłonek, ale staramy się je mocno przypiec, by były chrupiące. Cebulę często mieszamy, by się nie spaliła. Na koniec łączymy kaszankę z cebulą, dodajemy łyżkę masła i dwie łyżki wody, patelnię przykrywamy, po chwili wyłączamy kuchenkę i zostawiamy smażoną kaszankę na moment, by odpoczęła. Smażona kaszanka świetnie smakuje z ziemniakami, a także obowiązkowo musi być podana z kiszonkami — ogórkami lub kapustą.

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepis | szybkie dania