Reklama
Reklama

Widzisz taki nalot w słoiku z ogórkami? Sprawdź, czy można je jeść

Na pierwszy rzut oka przygotowanie małosolnych i kiszonych jest banalnie proste - wystarczy włożyć do słoików ogórki oraz przyprawy, zalać je solanką i gotowe. Tak naprawdę w trakcie ich robienia można popełnić multum błędów. Najczęściej mamy wątpliwości, gdy na powierzchni przetworów zauważamy biały nalot. Wtedy pojawia się pytanie: jeść czy wyrzucić? Czas rozwiać wszelkie wątpliwości.

Ogórki małosolne powstają przez proces fermentacji mlekowej. Warzywa zalane solanką wytwarzają bakterie kwasu mlekowego, które przekształcają cukry na kwas mlekowy. W ciągu kilku dni dochodzi do wydzielenia dwutlenku węgla objawiającego się w postaci białego nalotu. Wówczas nie musimy się martwić. 

Co oznacza biały nalot w słoiku z ogórkami?

Biały nalot w słoiku z ogórkami świadczy o prawidłowym procesie kiszenia. W przypadku małosolnych zauważamy go po 2 dniach, jeśli naczynia stoją w miejscu o temperaturze pokojowej. W chłodniejszym pomieszczeniu np. w piwnicy dojdzie do tego po 3-4 dniach. 

Powinniśmy martwić się, gdy po kilku dniach nadal nie widzimy piany. Wówczas mamy do czynienia ze zbyt wolnym lub zahamowanym procesem fermentacji mlekowej. Przyczyną jest użycie małej ilości soli albo postawienie słoików w zimnym pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi poniżej 18 stopni Celsjusza.  

To właśnie dzięki białemu nalotowi ogórki zyskują odpowiedni smak i właściwości probiotyczne. W trakcie kiszenia zostaje zwiększona wartość odżywcza tych warzyw. Dochodzi też do wytworzenia korzystnych bakterii wspierających mikroflorę jelitową. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Korniszony z przepisu Magdy Gessler. Sprawdź, jak je przygotować

Kiedy ogórki w słoiku nie nadają się do spożycia?

Ogórki w słoiku nie nadają się do spożycia, gdy są miękkie, śluzowate, pokryte białą, szarą albo czarną pleśnią. Ich zapach jest nieprzyjemny, gnilny, całkowicie inny niż charakterystyczna woń kiszenia. 

Przetwory nie udały się, jeśli zalewa jest mętna, gęsta z widocznymi grudkami, a do tego ma gorzki, cierpki smak. Mimo wysiłku takie produkty trzeba wyrzucić do kosza. 

Co zrobić, żeby ogórki w słoikach nie wyszły zepsute?

Ogórki w słoikach nie wyjdą zepsute, jeśli wybierzemy jędrne i świeże warzywa. Do naczyń koniecznie musimy dodać czosnek, koper, chrzan, liście wiśni albo czarnej porzeczki - te dodatki znaczącą wpływają na chrupkość przetworów. 

Odpowiednia ilość soli w solance również ma ogromne znaczenie. Przyjęło się, że na 1 l wody wsypujemy 1 łyżkę tej przyprawy. Poza tym słoiki należy przykryć, ale nie całkowicie szczelnie - w ten sposób zapewnimy ujście gazom fermentacyjnym. 

Ogórki przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu, najlepiej w piwnicy bądź spiżarni. Dzięki stosowaniu tych zasad po kilku dniach powstanie pożądany, biały nalot. 

Zobacz też:

Zerwij w ogrodzie i zaparz jak herbatę. Opóźnisz procesy starzenia i zadbasz o skórę

To najlepsze jabłka do ciast i przetworów. Szukaj ich na targu

​Zrób to z bazylią, póki trwa sezon. Będziesz się cieszyć jej smakiem przez cały rok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | warzywa