Reklama
Reklama

Wcale nie marchewka. Ten owoc jeszcze lepiej wpływa na wzrok i jest polecany seniorom

Wraz z wiekiem organizm potrzebuje coraz większego wsparcia, między innymi, jeśli chodzi o wzrok, pamięć oraz odporność. Chcąc więc zadbać o kondycję zdrowotną, warto sięgnąć po naturalne rozwiązania, które zazwyczaj działają wielotorowo. Tak jest między innymi w przypadku borówki, która jest prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych. Jakie kryje w sobie właściwości?

Borówka to niewielki, granatowy owoc, który jest źródłem cennych substancji odżywczych. Szczególnie polecana jest seniorom, którzy pragną każdego dnia wspierać swoje zdrowie poprzez codzienną dietę. Jest to bowiem nie tylko smaczna przekąska, ale i cenne wsparcie dla zdrowia całego organizmu. Zwłaszcza że można włączyć je do swojego jadłospisu na wiele sposobów.  

Borówka na wzrok i nie tylko. Jakie posiada właściwości?

Borówka amerykańska to niepozorny owoc, który skrywa w sobie wiele dobrego. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, jednak jej popularność rozwinęła się na cały świat. Obecnie jednym z sześciu największych światowych producentów borówek amerykańskich jest Polska, dlatego warto zainteresować się tym owocem i włączyć go na stałe do swojej diety.  

Charakteryzuje się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym, a także prawdziwą bombą witaminową. To źródło witaminy C, K i witamin z grupy B, a także licznych minerałów, wśród których wymienia się mangan, magnez, żelazo i potas. Ponadto borówka to skarbnica błonnika pokarmowego, który wspiera utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej, a także reguluje trawienie.  

Szczególną uwagę warto zwrócić na duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i starzeniem. W ten sposób wspomagają między innymi pracę naczyń krwionośnych, a także chronią wzrok. Są również ważne w kontekście profilaktyki chorób cywilizacyjnych.  

Zobacz także: Nietypowa odsłona kultowego warzywa. Zrób teraz, a twoja rodzina je pokocha 

Owoce dla seniorów. Dlaczego osoby starsze powinny jeść borówki?

Wraz z wiekiem zwiększa się zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, a także wzrasta ryzyko wielu chorób, w tym tych związanych ze wzrokiem i pamięcią. Borówka ze względu na swój skład i właściwości jest więc niemal obowiązkowym elementem diety profilaktycznej, szczególnie dla osób starszych. 

Poprawiają bowiem krążenie, działając ochronnie na naczynia krwionośne i zmniejszając ryzyko miażdżycy. Ponadto działają przeciwzapalnie, wspierając organizm w walce z przewlekłymi stanami zapalnymi. Dbają o florę jelitową, wpływają korzystnie na pamięć oraz obniżają poziom cukru we krwi, przez co są dobrym wyborem nawet dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.  

Warto zainteresować się tymi owocami szczególnie w kontekście wzroku, a wszystko to ze względu na antocyjany. To właśnie te związki wzmacniają naczynia włosowate w siatkówce oka, poprawiają mikrokrążenie i adaptację wzroku w ciemności, a także chronią przed stresem oksydacyjnym, który może prowadzić między innymi do zwyrodnienia plamki żółtej czy też zaćmy. Chcąc zadbać o narząd wzroku, warto więc sięgać wcale nie po marchewkę, a po borówki.  

Przeczytaj też: To jeden z najzdrowszych owoców. Rośnie w Polsce, a i tak go nie jemy

Jak włączyć borówki do swojej diety? Smaczny i zdrowy element przekąsek  

Borówki mają to do siebie, że wiele osób uwielbia je za smak oraz wszechstronność zastosowania. Warto jeść je w świeżej postaci jako przekąskę lub smakowity dodatek do owsianki, jogurtu czy też sałatki.  

Sprawdzą się również w postaci mrożonej, przez co można je jeść przez cały rok, nie tracąc cennych właściwości tych owoców. Ciekawą opcją są borówki liofilizowane, w sam raz jako dodatek do musli lub koktajli. W sezonie warto przygotować z nich soki i konfitury, które również będą smakowitym dodatkiem do wielu dań.  

Zobacz też:

​Taniutki deser, który otula jelita jak kompres. W PRL-u zajadali się nim wszyscy

Zapomnij o suchym mięsie gulaszowym. Wystarczy jedna prosta rzecz, by rozpływało się w ustach

Tego nigdy nie dodawaj do kiszenia ogórków. Wyjdą miękkie i nijakie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowie | zdrowe żywienie