Reklama
Reklama

To jeden z najzdrowszych owoców. Rośnie w Polsce, a i tak go nie jemy

W polskich ogródkach można znaleźć wiele roślin, które kryją w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych i o których mówi się zdecydowanie za mało. Jednym z nich jest jagoda kamczacka, nazywana również super owocem. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety oraz jak to zrobić.

Jagoda kamczacka to jeden z najbardziej niedocenionych owoców w Polsce. Dojrzewa bardzo wcześnie i jest w stanie przetrwać nawet do 35 lat. Roślina jest odporna na mrozy i łatwa w pielęgnacji niemal w każdej glebie. To dobry kandydat do przydomowego ogródka, który wydaje owoce będące prawdziwą skarbnicą cennych składników. W końcu nie bez powodu jagoda kamczacka nazywana jest eliksirem długowieczności.  

Jagoda kamczacka — owoc wiecznej mądrości i zdrowia

Owoce jagodowe to cenne źródło błonnika, witamin, minerałów oraz silnych przeciwutleniaczy. Nie inaczej jest w przypadku jagody kamczackiej, czyli zwyczajowo nazywanego owocu wiciokrzewu sinego. Roślina pochodzi z północno-wschodniej Azji, ale doskonale przyjęła się również w Polsce, poprzez odporność na chłód i zmienne warunki atmosferyczne.  

Jagoda kamczacka ma owalny kształt i ciemnoniebieską skórkę. Charakteryzuje się słodko-kwaskowatym posmakiem, który można przyrównać do połączenia jagody leśnej, jeżyny oraz borówki amerykańskiej. Kluczowy jest jednak tutaj skład tego owocu, gdyż nie bez powodu nadaje się mu miano “super owocu" i eliksiru długowieczności.  

Skład jest bowiem imponujący i pełen cennych składników odżywczych. Jagoda kamczacka to doskonałe źródło witamin, takich jak A, C, E i witamin z grupy B, a także wielu minerałów, wśród których wymienia się potas, magnez, wapń i żelazo. W kontekście zdrowia cenny jest również błonnik, a także polifenole i antocyjany będące silnymi przeciwutleniaczami.

Sprawdź też: Babcia gotuje fasolkę szparagową tylko w ten sposób. Świetnie chrupie i ma piękny kolor

Dlaczego warto jeść jagodę kamczacką? Niesamowite właściwości “super owocu"

Jagoda kamczacka poprzez skład o wysokiej wartości odżywczej może wspierać organizm na wielu płaszczyznach. Przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości witaminy C i substancji bioaktywnych wspiera działanie układu immunologicznego, a także pomaga podczas regeneracji po chorobie. Działa przeciwzapalnie, łagodząc stany zapalne w organizmie, również te przewlekłe.  

Dzięki silnym przeciwutleniaczom neutralizuje wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się organizmu i rozwój chorób przewlekłych. Ponadto pomaga w produkcji kolagenu, a także wspomaga zdrowie oczu oraz skóry.  

Jagoda kamczacka polecana jest dla osób z wysokim cholesterolem, gdyż obniża poziom “złego" cholesterolu LDL, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, a także chroni cały układ krążenia. Owoc może się okazać sprzymierzeńcem przy cukrzycy, gdyż obniża poziom glukozy we krwi. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom oraz poprawia przemianę materii. 

Zobacz także: Nietypowa odsłona kultowego warzywa. Zrób teraz, a twoja rodzina je pokocha

Jak jeść jagodę kamczacką? Polacy za rzadko sięgają po ten owoc 

Jagoda kamczacka jest długowieczną rośliną, która nie jest skomplikowana w hodowli. Często można ją znaleźć w ogrodach, ale Polacy wciąż za rzadko po nią sięgają. Wciąż dominuje bowiem uwielbiana borówka amerykańska, o której dużo więcej się słyszy i jest łatwo dostępna. Warto jednak dać szansę jagodzie kamczackiej, gdyż jest prosta w uprawie i niesie za sobą dużo dobrego.

Owoce można jeść na surowo jako przekąskę lub dodatek do jogurtu bądź owsianki. Świetnie sprawdzą się również jako jeden z komponentów smoothie i koktajlów. Warto przygotować z tych jagód przetwory, gdyż dżemy, soki i konfitury zachwycają swoim smakiem.

Zobacz też:

Zapomnij o fasolce z bułką tartą. Podaj ją tak, a rodzina oszaleje z zachwytu

Taki bigos z młodej kapusty robi moja babcia. Nie możesz zapomnieć o 2 składnikach

Zapomnij o miękkich ogórkach. Ten dodatek sprawi, że będą chrupały, aż miło

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowe żywienie | zdrowie