W tym roku na święta zrób rybę w airfryerze. Będzie smaczna i chrupiąca
Podczas Wigilii nie może na stole zabraknąć pysznej ryby. Warto jednak w tym roku przygotować ją nieco inaczej, używając mniejszej ilości tłuszczu, ale wciąż ciesząc się chrupiącą panierką i idealnym smakiem. Wystarczy, że zrobimy rybę w airfryerze. Sprawdź, jak ją przyrządzić.
Podczas świątecznej kolacji ryba jest jednym z kluczowych dań. W tym roku warto jednak spojrzeć na jej przygotowanie nieco inaczej, wybierając metodę nowoczesną i wygodną. Dzięki temu możemy odmienić wigilijne gotowanie, sprawiając, że przyrządzanie potrawy stanie się łatwiejsze i szybsze. Sprawdź, jak w prosty sposób zrobić idealną rybę na święta.
Przyrządzenie ryby w airfryerze to idealny pomysł na tegoroczne święta. To sposób, który może całkowicie odmienić to, jak przygotowujemy wigilijne dania. Rozwiązanie to ma wiele zalet, ponieważ dzięki niemu:
- Spożywamy mniej tłuszczu - dzięki upieczeniu ryby w airfryerze użyjemy znacznie mniejszej ilości oleju lub oliwy z oliwek niż podczas tradycyjnego smażenia na patelni. Dzięki temu ryba nie nasiąknie tak tłuszczem.
- Ryba zachowuje wartości odżywcze- skrócony czas przyrządzania potrawy we frytkownicy beztłuszczowej sprawia, że danie jest bogatsze w witaminy oraz minerały.
- Dostarczamy mniej kalorii organizmowi i nie czujemy się ciężko - brak dużej ilości tłuszczu sprawi, że danie będzie mniej kaloryczne, a nam nie będzie towarzyszyło uczucie ciężkości po świątecznej kolacji.
Oprócz tego dużą zaletą pieczenia ryby w airfryerze jest szybkość przygotowania. Danie praktycznie robi się samo i nie wymaga od nas ciągłej kontroli, w przeciwieństwie do tradycyjnego smażenia. Dzięki temu w trakcie pieczenia możemy zająć się innymi potrawami, a rybę da się przygotować nawet w ostatniej chwili, tuż przed przyjściem bliskich.
Czytaj również: Jajka smaż tylko na tym tłuszczu. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny
Zrobienie ryby w airfryerze nie będzie trudne i zajmie naprawdę chwilę. Do wigilijnego dania warto użyć dorsza lub mintaja. Sprawdzi się także halibut oraz łosoś. Według przepisu potrzebne nam będą:
- 4 filety wybranej ryby,
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki mielonego pieprzu cytrynowego,
- oliwa lub olej w butelce z atomizerem,
- cytryna,
- sól i pieprz.
Pierwszym krokiem jest umycie i dokładne osuszenie ryby. Następnie doprawiamy ją solą i pieprzem. W misce mieszamy bułkę tartą, słodką paprykę, oregano oaz pieprz cytrynowy. Kolejnym krokiem jest oprószenie ryby mąką i zanurzenie jej w roztrzepanym jajku.
Tak przygotowany filet obtaczamy w panierce z przyprawami i spryskujemy z obu stroną delikatnie oliwą lub olejem. Układamy w airfryerze, obkładając rybę plasterkami cytryny i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 11 minut. Warto w połowie tego czasu obrócić ostrożnie filety, aby mogły się równomiernie upiec.
Zobacz też:
Ta ryba to najgorszy wybór na Wigilię. Problemy żołądkowe gwarantowane
Usuwanie ości z tej ryby to pestka. Nie wiem, czemu tak mało osób po nią sięga
Wigilijny bigos z tym dodatkiem smakuje bosko. Jest lepszy, niż tradycyjny