Reklama
Reklama

W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników

Szukając pomysłu na domową, słodką przekąskę, warto sięgnąć po przepis, który bił rekordy popularności w okresie PRL-u. Jest to bardzo prosty deser, który przygotujemy z zaledwie trzech składników, jeśli zdecydujemy się na podstawową wersję przekąski. Mowa o pysznych czekoladowych batonach z ryżu dmuchanego. Sprawdź, jak je zrobić.

Ryż dmuchany jest coraz rzadziej kupowanym produktem. Jednak jest to błąd, ponieważ na jego bazie możemy przygotować wiele smacznych przekąsek. Jedną z nich są pyszne, czekoladowe batony z ryżu dmuchanego. Jest to przysmak często przygotowywany w okresie PRL-u. 

Do zrobienia go potrzebujemy w zasadzie tylko trzech składników, jeśli nie chcemy urozmaicać naszego przepisu o przyprawy czy dodatkową posypkę. Podpowiadamy, jak zrobić domowe batony czekoladowe na bazie ryżu dmuchanego.

O czym pamiętać przygotowując domowe batony czekoladowe?

Domowe batoniki z ryżu dmuchanego to nie tylko bardzo smaczna, ale i prosta w przygotowaniu przekąska. Wystarczy, że wymieszamy ryż preparowany z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z niewielkim dodatkiem masła orzechowego. Warto również dodać nieco soli. Dzięki temu podbijemy smak słodkich składników. Co więcej, przyprawa ta świetnie zgra się z orzeszkami w maśle.

Następnie masę przelewamy do naczynia, które należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Wkładamy na noc do lodówki, a rano wyjmujemy i kroimy masę na batoniki o wybranej przez nas wielkości.

Czytaj również: To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

W przepisie tym możemy również zmieniać niektóre składniki, aby uzyskiwać inne smaki i eksperymentować z nimi. Na przykład możemy zamienić masło orzechowe, na masło migdałowe, pastę kokosową czy pistacjową. One również pozwolą masie stężeć w lodówce, ale nadadzą innego smaku.

Alternatywą dla tradycyjnej czekolady może być także biała czekolada. Możemy również zamienić masło orzechowe na olej kokosowy nierafinowany i dodać wiórki kokosowe, aby uzyskać smaczne, kokosowe batoniki.

Przepis na czekoladowe batony z ryżu dmuchanego - jak je zrobić?

Sam przepis na czekoladowe batony z ryżu dmuchanego nie jest trudny, a w dodatku nie wymaga od nas zakupu wielu składników. Do przygotowania tej pysznej przekąski, będziemy potrzebowali produktów, takich jak:

  • 80 g ryżu dmuchanego,
  • 200 g czekolady bez nadzienia, dodatkowo 100 g czekolady, która posłuży za polewę,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • (opcjonalnie) 1/4 łyżeczki soli,
  • (opcjonalnie) pokruszone orzeszki ziemne do posypania batonów.

Przygotowanie batonów, rozpoczynamy od przesypania ryżu do dużej miski. Następnie siekamy czekoladę na batony i przekładamy ją do drugiej miski. Dodajemy masło orzechowe, sól i roztapiamy w kąpieli wodnej.

W momencie, gdy uzyskamy jednolitą masę czekoladowo-orzechową, przelewamy ją do ryżu dmuchanego i dokładnie mieszamy, aby obtoczyć w masie wszystkie ziarenka.

Następnie masę przekładamy do naczynia ceramicznego lub szklanego, wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę i następnie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę na polewę. Kolejnym krokiem jest polanie ryżu równą warstwą polewy i posypanie deseru pokruszonymi orzeszkami.

Całość przekładamy do lodówki na całą noc. Następnie rano kroimy masę na pojedyncze batoniki o dowolnej, pasującej nam wielkości.

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy